Külföld

Gyerekek százai halnak meg az USA-ban fegyverrel játszadozva

rtl.hurtl.hu

2023. december 14. 19:07

Az Egyesült Államokban csak a szülők 44 százaléka tartja elzárva és töltetlenül a fegyverét annak ellenére, hogy rengeteg gyerek esik fegyverbaleset áldozatául.

Az Egyesült Államokban több száz kisgyermek halt meg fegyverrel játszva az elmúlt két évtizedben – közölte az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) csütörtökön. 

A CBC News szerint a tanulmányhoz a kutatók 2003 és 2021 között 1262 ilyen balesetet vizsgáltak meg a CDC rendszerében, amely összekapcsolja a halotti anyakönyvi kivonatokat a bűnüldözési vizsgálatok egyéb adataival.

A jelentés szerint az ilyen esetek 56 százaléka otthon történt. A legfiatalabb korosztály, a 0 és 5 év közötti gyerekek körében a nem szándékos lőfegyverrel kapcsolatos halálesetek több mint felét a gyermek okozta. Akiket mások öltek meg véletlenül, azoknak több mint fele tíz éven aluli gyermek.

Általában akkor következtek be az ilyen esetek, ha játszottak a fegyverekkel, vagy csak meg akarták mutatni másoknak. Ebben a korcsoportban az összes bejelentett haláleset 99 százalékában a fegyvert töltve volt és nem volt elzárva.

„Ezek az eredmények alátámasztják azt a tényt, hogy a szülőknek nem lenne szabad abban bízniuk, hogy a gyerekek képesek megkülönböztetni a valódi és a játék lőfegyvereket, és nem fogják meg a lőfegyvert, ha találkoznak vele” – írták a tanulmány szerzői.

Egy tavalyi felmérés szerint a gyereket nevelő lőfegyver-tulajdonosoknak a 44 százaléka nyilatkozott úgy, hogy minden fegyverét zárva és töltetlenül tárolja otthon. Ez egyébként haladás, mert 2015-ben még csak a 29 százalékuk tett így.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: Pexels.com

#Külföld#kiskorú#fegyver#baleset#haláleset#fegyvertartás

Címlapról ajánljuk