Külföld

Több ezren tüntettek Szlovákiában a különleges ügyészség tervezett megszüntetése miatt

rtl.hurtl.hu

2023. december 12. 20:44

Robert Fico miniszterelnök átírná a büntető törvénykönyvet.

Több ezren tüntetnek Szlovákia nagyobb városaiban Robert Fico miniszterelnök törvénytervezete ellen, amellyel megszüntetné a főügyészek hivatalait, írja az ABC News. A tervezet megszüntetné a különösen súlyos bűnügyekkel foglalkozó különleges ügyészi hivatalokat, és a kötelességeiket a regionális ügyészekre bízná.

Azonban ők már vagy húsz éve nem foglalkoztak hasonló bűnügyekkel.

A lap szerint a „hangos, de békés” tömeg Pozsonyban a kormány irodája előtt gyűlt össze. Több ellenzéki párt és mozgalom is képviseli magát a megmozduláson, például a progresszívek, a kereszténydemokraták, valamint a Szabadság és Szolidaritás párt.

A legnépszerűbb ellenzéki párt, a liberális Progresszív Szlovákia vezetője, Michal Šimečka azt mondta felszólalásában: „Meg fogjuk védeni a demokráciánkat”, a törvénytervezetet pedig egy „maffiabarát csomagnak” nevezte. Hasonló tüntetések zajlottak Kassán, Nyitrában, Zsolnában és Poprádon is.

Richard Sulík, a libertárius beütésű Szabadság és Szolidaritás vezetője arról beszélt, hogy nagyjából ezer ügy van, amelyet jelenleg is nyomoz az ügyészi hivatal, amit Fico meg akar szüntetni. Szerinte „a javasolt változtatások akár a jogi rendszerünket is megroppanthatják”.

Pénteken Zuzana Čaputova elnök is arról beszélt, hogy véleménye szerint nem egyeztethető össze a jogállamisággal Fico javaslata, és emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság is aggódik az általuk „elsietettnek” tartott javaslat miatt. A tervezetet a kormány szerdán hagyta jóvá, de még szükséges a parlament és az elnök beleegyezése a törvénybe iktatáshoz. A parlament a kormánykoalíció kezében van, úgyhogy rajtuk valószínűleg átmegy a döntés, azonban kérdés, hogy Čaputova hogy dönt majd.

Korábban múlt pénteken tüntettek a szlovákok a törvénymódosítás ellen, erről írt cikkünket itt tudja elolvasni.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#szlovákia#ügyészség#robert fico#tüntetés#törvénymódosítás#pozsony

Címlapról ajánljuk