Külföld

Fico kormánya megszünteti a politikailag kényes ügyekkel foglalkozó különleges ügyészséget

rtl.hurtl.hu

2023. december 6. 20:55

A korrupciós bűncselekményekért járó büntetéseket is csökkentik.

A szlovák kormány szerdán jóváhagyta azt a javaslatot, amelynek értelmében január 15-től megszűnik a politikailag kényes ügyek nagy részével foglalkozó különleges ügyészség – írja a pozsonyi Napunk.

Az ügyeket a kerületi ügyészségek között osztják szét, az ott dolgozó ügyészek munkáját pedig az a Maros Žilinka főügyész felügyeli majd, akit a kormány megerősített pozíciójában.

A különleges ügyészséget eddig irányító Daniel Lipšic megpróbálta megmenteni a szervezetet azzal, hogy kedd este felajánlotta a lemondását, de a kormányra ez nem volt hatással: Robert Fico miniszterelnök a lap szerint úgy gondolkodik, hogy a különleges ügyészség „javíthatatlan”, mert a többi ügyész is Lipšichez hasonlóan dolgozik.

A híreket hallva számos oligarcha és magas rangú tisztviselő lélegezhetett fel, akiket a különleges ügyészség állított bíróság elé, ők az ügyek újraosztásával és a korrupció miatt kiszabható büntetési tételek csökkentésével „fényesebb jövő elé néznek”.

Zuzana Čaputová államfő a törvénycsomagot még megvétózhatja, de ezzel csak elodázhatja a változásokat – írják.

A Paraméter cikke szerint az új szlovák kormány még a látszatra sem ad, meg sem próbálják leplezni, hogy minél előbb ki akarják véreztetni a jogállam intézményeit. A különleges ügyészi hivatal megszüntetésével nemcsak az egyes nyomozati szálak elvarrása és tovább göngyölítése szakadhat meg, az is félő, hogy kevésbé gyakorlott ügyészeknek kell vádemelési javaslatokat kidolgozniuk olyan ügyekben, amelyek jelentősége messze túlmutat a kerületi ügyészségeken – véli a lap. Arról nem beszélve, hogy egyik napról a másikra olyan mennyiségű és horderejű ügy szakadhat a kerületi ügyészek nyakába, amivel szakmai kvalitásuktól függetlenül sem tudnak megbirkózni.

A szlovák kormány a döntést azzal indokolta, hogy a különleges ügyészi hivatal ügyészei nem tartják tiszteletben a főügyészség döntéseit, ezért „sérül a jogbiztonság”. A Paraméter szerzője ugyanakkor úgy véli, hogy Fico és barátai azt akarják elkerülni, hogy rájuk is lesújtson az igazságszolgáltatás.

A szlovák kormány azt a javaslatot is elfogadta, amelynek értelmében a rendőrök már nem részesülhetnek a súlyos társadalom elleni tevékenységet bejelentőknek járó védelemben.

Az Új Szó cikkéből pedig az derül ki, hogy a kenőpénz elfogadásáért járó börtönbüntetés felső határát 12-ről 10 évre, az alsó határát pedig 7 évről 3 évre csökkentik, így a jogerősen elítélt elkövetők akár feltételes szabadságvesztéssel is megúszhatják. A kenőpénz fizetéséért eddig 5-12 év börtön járt, ami a módosítással 2-8 évre csökken. A lap megjegyzi, hogy épp a kormánypárt, a Smer jelöltjeit és hozzá közel álló személyeket vádolnak a hatóságok korrupciós bűncselekményekkel.

Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

#Külföld#szlovákia#robert fico#ügyészség#korrupció

Címlapról ajánljuk