Külföld

ENSZ: Gáza lakosságának fele éhezik

rtl.hurtl.hu

2023. december 10. 11:39

A Gáza övezetbe nem jutnak be a segélyek, vannak helyek, ahol tízből kilenc ember nem tud minden nap étkezni. 

A gázai lakosság fele éhezik – írta a BBC, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) egyik magas rangú vezetőjére hivatkozva. Carl Skau, a WFP igazgatóhelyettese a BBC-nek elmondta, hogy a szükséges segélymennyiségnek csak egy része jut be a területre, ahol olyan a helyzet, hogy „szinte lehetetlenség” eljuttatni a segélyeket.

Skau elmondása szerint olyan „félelem, káosz és kétségbeesés” fogadta, amikor munkatársaival együtt ellátogatott Gázába, amire semmi sem készítette fel. Közlése szerint „telezsúfolt menhelyeket, üres polcokkal teli boltokat” látott, valamint „több ezer éhes embert” az élelmiszersegélyeket osztó pontokon.

Hozzátette, hogy egyes helyeken tíz családból kilenc semmit sem tud edni egy teljes napon át. A WFP most azt akarja elérni, hogy nyissanak meg még egy határátkelőt, hogy megfelelő mennyiségű segély juthasson be a területre – írta a BBC. 

A héten folytatódott az izraeli hadsereg offenzívája Gázában, egyre mélyebben hatolnak be a katonák a palesztin területre. Közben az izraeli hatóságok új felvételeket és tanúvallomásokat mutattak be újságíróknak a Hamász palesztin szervezet október 7-ei támadásáról, ami alatt válogatott kegyetlenkedéseket követtek el.

Nyitókép: Élelmiszersegélyt osztanak Gázában. Fotó: Majdi Fathi/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#izrael#gáza#palesztin#segély#éhezés

Címlapról ajánljuk