Külföld

Ismét meghosszabbították az ellenőrzést a szlovákok a magyar határon

rtl.hurtl.hu

2023. december 6. 13:59

Megint mindenkit ellenőriznek majd a szlovák-magyar határon, a döntést Szlovákia kormánya ismét az illegális migráció megfékezésével indokolja.

Szlovákia megint meghosszabbította az ideiglenes határellenőrzést a szlovák-magyar határon – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a pozsonyi kormány döntésére hivatkozva szerdán.

A döntésre egy nappal azt követően került sor, hogy Csehország, Ausztria és Lengyelország hasonló intézkedést vezettek be a szlovák határukon, írja az MTI. A már többször is kiterjesztett ellenőrzéseket ezúttal is egy hónappal hosszabbítják meg, vagyis

a korábban december 23-ig megszabott időszakot január 22-ig tolják ki. Az ellenőrzéseket továbbra is a határ teljes hosszán végzik.

Újra csak ellenőrzés után lehet átlépni a szlovák-magyar határt – erről még október elején döntött a pozsonyi kormány. A teljes szlovák-magyar határszakaszon visszaállították a szúrópróbaszerű ellenőrzéseket, először csak október 14-éig, majd újabb és újabb hetekre. A döntést korábban is az illegális migráció megfékezésével indokolták, magyar kormány pedig Brüsszelt hibáztatta emiatt.

A pozsonyi kormány közlése szerint a lépéssel ezúttal is az a szándékuk, hogy minél kevesebb illegális migráns érkezzen az országba. A szlovák belügy eddig sikerként könyveli el a döntést, szerintük már kevesebben próbálkoznak tiltott határátlépéssel.

A témában az RTL Híradója is készített riportot:


Nyitókép: RTL

#Külföld#szlovákia#határellenőrzés#pozsony#illegális migráció#magyar-szlovák határ

Címlapról ajánljuk