Külföld

Az 1960-as években fejlesztett német tankok is jól jöttek az ukránoknak

rtl.hurtl.hu

2023. december 5. 13:49

Tévériportban reagáltak azokra a kritikákra, amik a Leopard 1A5-ök bevetését érik.

Már a harctéren vannak azok a Leopard 1A5 harckocsik, amiket Németország, Dánia és Hollandia ajánlott fel Ukrajnának. A Portfolio talált rá arra az ukrán tévériportra, ami bemutatja, hogy mire jók a több mint hatvan éve kifejlesztett német tankok.

A riporter szerint vannak, akik kritizálják, hogy az ukránok ilyen régi harcjárműveket kaptak, amelyek használatát „öngyilkosságnak” tartják a gyenge páncélzat miatt. Ám az ukránoknak sok tankra van szükségük, a Leopardok pedig több előnyüket is bebizonyították a harctéren a szovjet, sőt az új orosz járművekkel szemben is.

Az ukrán tévének megszólaló harckocsizó elismerte, hogy a tank páncélzata nem túl erős, de szerinte a német harckocsiknak sokkal jobb a tűzvezető rendszerük, jóval pontosabban és messzebbre képesek célozni, mint a szovjet fegyverek, a hőkamerás felszereltség pedig éjszaka és nappal is jön. A nyilatkozó katona szerint az ukrán mérnökök dolgoznak a páncélzat megerősítésén, a megoldás már folyamatban van.


Kitértek arra a felvételre is, amit az oroszok tettek közzé néhány napja arról, hogy kilőttek egy Leopardot. Az ukránok azt állítják: a megszállók azzal már nem dicsekedtek el, hogy a találatot kapott tankot sikerült kimenekíteni a harctérről és a javítását követően újra harcba állhat, míg egy orosz tankból egy hasonló találat ócskavasat csinált volna, a legénység pedig már nem élne.

A pontos számokat hadititokként kezelik, de azt elárulták, hogy már több tucat Leopard szolgál az ukrán hadseregben, és még továbbiak fognak érkezni.

Nyitókép (illusztráció): Sean Gallup/Getty Images)

#Külföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#leopard#harckocsi#tank

Címlapról ajánljuk