Külföld

Letartóztattak egy volt amerikai nagykövetet, mert kubai ügynök volt

rtl.hurtl.hu

2023. december 4. 8:05

A 73 éves egykori amerikai diplomata az ügyészség szerint a kubai kormány érdekeit szolgálta. 

Hétfőn kell megjelennie a bíróság előtt egy volt amerikai nagykövetnek, aki ellen azért indítottak eljárást, mert titokban a kubai kormány ügynöke volt – tudta meg az AP. Az amerikai hírügynökség értesülései szerint a 73 éves Manuel Rochát pénteken tartóztatták le Miami városában.

Az AP információi szerint az FBI már hosszú ideje folytatott nyomozást a volt nagykövet ellen, aki az amerikai legfőbb ügyészség szerint a kubai kormány érdekeit képviselte. Az amerikai jogszabályok szerint a külföldi államoknak dolgozó amerikaiaknak kötelezően be kell jelenteniük a legfőbb ügyészségen, hogy külföldi kormány számára folytatnak lobbitevékenységet.

Az ügyészség egyelőre nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban, amiről az AP kettő, névtelenséget kérő forrásra hivatkozva számolt be. A AP cikke szerint a hétfői bírósági meghallgatás után több részlet is napvilágot lát majd. Az AP elérte Rocha feleségét, de ő közölte, hogy „nem kell önökkel beszélnem”, és lecsapta a telefont.

Az elit amerikai egyetemeken végzett, kolumbiai születésű Manuel Rocha 1981-től dolgozott az amerikai külügyminisztériumban, főleg közép- és dél-amerikai posztokon, és a kétezres évfek elején Bolívia amerikai nagykövete volt. Diplomatakarrierje után magáncégeknél helyezkedett el.

Nyitókép: Az amerikai és a kubai zászló egy havannai házon. Fotó: GettyImages

#Külföld#kuba#egyesült államok#ügynök#amerikai nagykövet#letartóztatás

Címlapról ajánljuk