Külföld

„A pokolba ezzel a hellyel!” – kizárták maguk közül a kongresszusi képviselők a bődületes hazugságokon kapott republikánus politikust

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 1. 17:17

George Santos, a folyamatosan hazudó republikánus képviselő most kénytelen kis szünetet tartani dicstelen politikai pályafutásában.

311-114 szavazataránnyal úgy döntött pénteken az Egyesült Államok Képviselőháza, hogy megfosztják alsóházi képviselői mandátumától George Santost, írja a BBC.

Mint arról az rtl.hu is részletesen beszámolt, a 35 éves George Santos az év elején vált az amerikai belpolitika egyik legbotrányosabb figurájává, miután kiderült, nyíltan meleg republikánus jelöltként a választások előtt mindent összehazudott, ami csak a győzelemhez kellett. Zsidó felmenőkről, a szeptember 11-i terrortámadásban elhunyt anyáról, summa cum laude diplomáról, fényes Wall Street-i karrierről, állatmentő alapítványáról szóló heroikus életrajza csupa szemérmetlen lódításból állt, a hazugságcsokor mégsem tűnt fel senkinek, vagy ha igen, nem foglalkoztak vele.

Miután napvilágra kerültek Santos szélhámosságai, többen követelni kezdték, hogy mondjon le és adja vissza képviselői mandátumát. Ő erre azonban nem volt hajlandó. Január végén csupán kongresszusi bizottsági pozícióiról mondott le, de a politikai életből nem akart távozni.

Santos ellen több testület is nyomozást indított, köztük a kongresszus etikai bizottsága, a Szövetségi Választási Bizottság, valamint a helyi és szövetségi ügyészek. Helyzete májusban kezdett tarthatatlanná válni, amikor többek között csalás és pénzmosás miatt emeltek vádat ellene.

Alsóházi képviselőtársai mostanáig kétszer próbálták kiszavazni maguk közül, de az ehhez szükséges kétharmados többséget csak most, decembver 1-jén, pénteken sikerült elérni. A 424 jelen lévő képviselőből 311 szavazott George Santos kirúgása mellett, azaz a legutóbbi szavazás óta több párttársa is ellene fordult.

Kizárták maguk közül a kongresszusi képviselők a bődületes hazugságokon kapott republikánus politikust
Santos távozik a törvényhozásból – Fotó: Anna Moneymaker/Getty Images

A híradások szerint Santos, aki mindezzel elveszítette minden képviselői jogosultságát, a szavazás után sietősen távozott, alig állt meg válaszolni a riporterek kérdéseire. A CNN-nek annyit mondott, hogy „vége”, majd hozzátette, hogy az alsóház veszélyes precedenst teremtett az ő kizárásával. A kérdésre, hogy élni fog-e a jövőben a képviselőházon kívülieknek járó képviselői előjogaival (belépő a kongresszus épületébe, menzai étkezés, edzőteremhasználat stb.), amik járnak neki mindaddig, míg büntetőügyeiben bűnösnek nem találják, annyit felelt:

Miért akarnék itt maradni? A pokolba ezzel a hellyel.

Ezután már csak annyit mondott, hogy mivel többé nem tagja a kongresszusnak, ezért nem kötelessége újságírók kérdéseirte válaszolni. Ezután átvágott a tudósítók és tévéstábok nagy csoportján, bevágta magát egy rá váró SUV-ba és elhajtott.

A képviselő helyének betöltésére időközi választást írnak majd ki Long Island-en a következő negyedévben. A megüresedett New York állami helyért valószínűleg nagy csatát vívnak majd a demokraták és republikánusok.

Nyitókép: Al Drago/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#egyesült államok#usa#george santos#kongresszus#képviselőház

Címlapról ajánljuk