Külföld

Megvan az év szava, meg fog lepődni rajta

rtl.hurtl.hu

2023. november 27. 14:49

A Merriam-Webster kihirdette az idei eredményt.

A „hiteles” lett az év szava a Merriam-Webster amerikai angol értelmező szótár szerkesztői szerint – írja a CNN.

Az online szótár szerint a szó jelentésére már több éve sokan keresnek rá, de 2023-ban „jelentős növekedés” volt tapasztalható, köszönhetően „a mesterséges intelligenciáról, a celebkultúráról, az identitásról és a közösségi médiáról szóló történeteknek és beszélgetéseknek”.

Hozzátették: azért is keresik olyan sokan, mert a „hiteles” szónak több jelentése is van, többek között a „nem hamis vagy utánzat” és a „saját személyiségéhez, szelleméhez vagy jelleméhez hű”.

A Merriam-Webster szerint a valódi és a tényleges szinonimája, az autentikus „egyértelműen kívánatos tulajdonság”, és gyakran összekapcsolják az identitás kifejezésével

A szótár szerint a kifejezést olyan hírességek is előszeretettel használják, mint Lainey Wilson, Sam Smith és Taylor Swift énekesek, akik idén mindannyian címlapokra kerültek azzal a kijelentésükkel, hogy „autentikus hangjukat” és „autentikus énjüket” keresik.

A szótár szerint az egyik másik szó, amelyre idén szintén sokan kerestek rá, a szorosan kapcsolódó „deepfake” volt.

Ezt a Merriam-Webster a következőképpen definiálja: „olyan kép vagy felvétel, amelyet meggyőzően változtattak meg és manipuláltak annak érdekében, hogy hamisan állítsanak be valakit, aki olyasmit tesz vagy mond, amit valójában nem tett vagy mondott”.

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#merriam-webster#szótár#év szava#hiteles#hitelesség#autentikus#igazi

Címlapról ajánljuk