Külföld

Beteg gyerekek lepték el a kínai kórházakat, újabb pandémia rémével ijesztve rá a világra

rtl.hurtl.hu

2023. november 25. 7:07

A világnak egyként szorult össze a gyomra a hírre, hogy egy rejtélyes, tüdőgyulladással és magas lázzal járó betegség kezdett el terjedni Kínában, ahol tízezrével viszik kórházba a szülők beteg gyerekeiket, légúti fertőzésekkel. A WHO egyelőre hisz a kínai hatóságoknak, amelyek azt állítják, ismert kórokozók támadnak most újra, amelyeket tudnak kezelni. Egy helyi virológus szerint a mostani helyzet „nem olyan nagy ügy”. 

A világnak egyként szorult össze a gyomra a hírre, hogy egy rejtélyes, tüdőgyulladással és magas lázzal járó betegség kezdett el terjedni Kínában, ahol a több városban is megteltek a kórházak beteg gyerekekkel. A riadalom nem meglepő. Négy évvel korábban hasonló hírekkel kezdődött el a világszerte nagyjából hétmillió ember halálát okozó, és legalább 772 millió megbetegedést okozó, Kínából elterjedt covid-járvány.

Ajánló: Helyi járványnak hitték – így indult világhódító útjára a koronavírus

Akkor az első jel, hogy valami történik, a járványkitöréseket figyelő ProMED orvosi szakportálon megjelent beszámoló volt, így amikor kedden ott megjelent egy riasztás, hogy Pekingben és környékén megteltek a kórházak gyerekekkel, és egy ismeretlen, tüdőgyulladással járó betegség terjed, arra most mindenki azonnal odafigyelt. Azután, hogy Kína kíméletlen cenzúrával megpróbálta eltitkolni a 2019-es koronavírusjárványt, felmerült, hogy esetleg most is hasonló történhet, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a megszokott gyakorlattól eltérően nyilvános közleményben tudatta, hogy tájékoztatást kért Kínától a megbetegedésekről.

Beteg gyerekek lepték el a kórházakat

A kínai közösségi oldalakon közben egymás után írták a szülők, hogy hatalmas sorok alakultak ki Peking, és több környező város gyermekkórházaiban. Ezt később a kórházak, a kínai állami sajtó, valamint a nemzetközi média beszámolói is megerősítették.

kína kórházak járvány
Szülők és gyerekek várakoznak egy pekingi gyerekkórház előtt, 2023. november 24-én. Fotó: REUTERS/Florence Lo 

Egy pekingi gyermekkórházban készült, közösségi oldalon megjelent videón gyerekkel teli folyosókat lehetett látni, akik összehajtható székeken ülő szüleik ölében voltak infúzióra kötve. Szülők beszámolói szerint több kórházban is olyan tömeg volt, hogy csak órákig tartó várakozás után látta gyereküket orvos, de aztán egy vérvételre és az infúzióra is újabb órákat kellett várni. Sőt, volt, akivel azt közölték, menjen vissza másnap.

Egy közösségi oldalas fényképen látni lehetett, hogy több mint hatszáz beteg várt a sorára, és a várakozási idő 13 óra volt.

Egy pekingi kórház egyik dolgozója a CNN-nek elmondta, hogy „jelenleg nagyon sok gyerek van itt”, hozzátéve, hogy akár egy nap is eltelhet, mire orvoshoz kerülnek:

Vannak olyanok, akik tegnapra foglaltak időpontot, de még ma reggel sem jutottak be az orvoshoz.

Egy pekingi anyuka az NBC Newsnak elmondta, hogy „nagyon zsúfolt” volt a fővárosi kórház, ahova bevitte hétéves kislányát, közölve, hogy általában fél órát szoktak várni, de most két-három órába is beletelt, mire orvoshoz jutottak. Emma Wang hozzátette, hogy „négy-öt hasonló helyzetben lévő családról is tudok”, közölve, hogy „nagyon aggódom”.

A Pekingi Gyermekkórházban csütörtökön hatalmas sorokba álltak az emberek, a várók teli voltak szülőkkel és gyerekekkel, amikor az NBC News tudósítója csütörtökön ellátogatott az intézménybe. Ugyanerről számolt be pénteken a Caixin kínai lap angol nyelvű változata, aminek fotóin látni, hogy az infúziós szoba teljesen megtelt betegekkel. A lap információi szerint több fővárosi kórházban is elérték a maximális kapacitást.

A Pekingi Gyermekkórház egyik tisztségviselője az állami sajtónak kedden elmondta, hogy az előző napokban átlagosan több mint hétezer beteg érkezett hozzájuk, ami „jelentősen meghaladja a kórház kapacitását”. A közeli Tiencsin város legnagyobb gyermekkórházának igazgatója pedig szombaton bejelentette, hogy 24 óra alatt rekordnak számító, több mint 13 ezer beteget vettek fel, türelmet kérve a szülőktől, közölve, hogy a kórház dolgozói „keményen dolgoznak”, hozzátéve, hogy „az ő gyerekeik is lázasak”.

De ez nem korlátozódott csak a fővárosban. A Pekingtől nagyjából ezer kilométernyire található Vuhanban – ahonnan elindult a covid-járvány – több orvosi intézményben öt napos várólista alakult ki – mondta el egy helyi lapnak egy tüdőgyulladással küzdő negyedikes gyerek egyik szülője. A Global Times című kínai állami lap beszámolója szerint Sanghajban is hasonló helyzet alakult ki. Ott október végétől kezdve árasztották el a betegek a nagyobb kórházakat.  

kína kórházak járvány
Szülők és gyerekeik állnak sorban egy csungkingi kórházban, 2023. november 23-án. Fotó: CFOTO/Future Publishing via Getty Images)

A kórházak túlzsúfoltságát a kínai állami egészségügyi hatóságok is elismerték. A Kínai Nemzeti Egészségügyi Hatóság a Xinhua állami hírügynökségnek nyilatkozva azt tanácsolta a szülőknek, hogy csak akkor vigyék kórházba a gyermekeiket, ha igazán súlyos állapotban vannak. Ezt a hosszú várakozási idővel indokolták, valamint a keresztfertőzések megakadályozásával.

Régi betegségek, felturbózva

A WHO, a kínai egészségügyi hatóságok, valamint nemzetközi szakértők azonban közölték, hogy nem kell egy új vírus megjelenésétől tartania a világnak: a mostani megbetegedéseket már ismert vírusok és baktériumok okozzák, amik az elmúlt évek járványügyi korlátozásainak feloldása után erőteljesebben terjednek, mint korábban.

A WHO csütörtökön közleményt adott ki, miszerint elfogadták a kínai hatóságok beszámolóját, akik nem találtak szokatlan vagy új kórokozókat vagy kórképeket az érintett területeken. A WHO, valamint a kínai egészségügyi tisztségviselők közlése szerint a nagyszámú megbetegedéseket már ismert patogének okozták, mint az influenzavírus, az RSV (óriássejtes tüdőmegbetegedés) és a Covid-19-et okozó koronavírus. Emellett különösen a Mycoplasma okozta atípusos tüdőgyulladás terjed.

A WHO emlékeztetett arra, hogy hasonló volt a helyzet a világ több országában is, amint feloldották a covid-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket, és a kórokozók újra széles körben tudtak terjedni az emberek között. Hasonlóan nyilatkozott több kínai, valamint nemzetközi járványügyi szakértő is.

Jakab Ferenc a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője az nlc-nek azt mondta, hogy korábban a pandémia miatti intézkedések és a maszkhasználat idején nemcsak a koronavírus, hanem más légúti fertőzések sem tudtak hatékonyan terjedni. Aztán a korlátozások megszüntetésével ezek a betegségek „berobbantak”, amit az is segített, hogy gyengült az emberek immunitása. Ez a folyamat egyébként Magyarországon is lejátszódott.

Emellett szól az is, hogy főleg gyerekek betegedtek meg, akik a három évig tartó lezárások miatt kevésbé találkozhattak ezekkel a kórokozókkal, és kitettebbek a fertőzésekkel szemben – közölte Jakab Ferenc.

Paul Huner az Kelet-Anglia Egyetem fertőző betegséggel foglalkozó professzora a BBC-nek elmondta, hogy „ez nem tűnik egy új vírus okozta járványnak”, mert akkor több felnőtt beteg is lenne. Az, hogy kevés a felnőtt betegek száma, arra utal, hogy nekik már korábbi fertőzés miatt ellenállóbb a szervezetük.

kína kórházak járvány
Gyermekét cipelő férfi egy pekingi gyerekkórház előtt. 2023. november 24-én. Fotó: REUTERS /Florence Lo

A kínai és nemzetközi sajtóban megjelent beszámolók szerint főleg a fiatalabb gyermekeket érintő Mycoplasma okozta tüdőgyulladás terjed nagy számban. A Mycoplasma pneumoniae nevű baktérium okozta, cseppfertőzéssel terjedő atípusos tüdőgyulladásnál a tünetek (láz, hidegrázás, kimerültség, köhögés, torokfájás, légzési nehézségek) lassan, fokozatosan alakulnak ki, és a betegség általában enyhe lefolyású, és jól kezelhető.

A Global Timesnak a pekingi tüdőgondozó intézet igazgatója, Tung Csaohuj elmondta, hogy Mycoplasma okozta tüdőgyulladás rendszeresen megjelenik Kína északi részein ősszel és télen, de idén nagyobb számban támad meg háromévesnél fiatalabb gyerekeket, de hozzátette, hogy a betegség lefolyása nem lett rosszabb.

Csin Tungjan, a Hongkong Egyetem virológusa az NBC Newsnak elmondta, hogy a betegség ellen „nagyon hatékony” antibiotikumok vannak, jól ismerik az orvosok:

Nem olyan nagy ügy.

Nyitókép: Szülők és gyerekeik egy csungkingi kórházban, 2023. november 23-án. Fotó: CFOTO/Future Publishing via Getty Images

#Külföld#kína#járvány#kórház#gyermekkórház#megbetegedések#covid#covid-19#influenza#who#ma#egészség

Címlapról ajánljuk