Külföld

A német kancellár tárgyalni akar Vlagyimir Putyinnal

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 18. 17:32

Olaf Scholz szerint újra fel kell venni az Ukrajna elleni támadás után befagyasztott kapcsolatokat az orosz elnökkel.

Olaf Scholz német kancellár szombaton bejelentette, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta befagyasztott kapcsolatokat újra felvéve tárgyalni akar Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, írja az MTI. Scholz és Putyin legutóbb 2022 december 2-án beszélt egymással telefonon.

„Beszélni fogok vele” – jelentette ki Scholz Nuthetalban, a városházán rendezett tanácskozáson. A német kancellár hozzáfűzte, hogy még nem egyeztetett időpontot, és nem várja, hogy a tárgyalás bármiféle megállapodással végződhet. A német kancellár jelezte, hogy alapvetően kész a tárgyalásra, de Putyinnak is lépéseket kell tennie ez ügyben.

Érdekes egybeesés, hogy Orbán Viktor hétfő délután Berlinbe utazott, hogy az Európai Unió stratégiai menetrendjéről egyeztessen több uniós tagállam vezetőjével. A Putyinnal az uniós kormányfők közül egyedüliként kapcsolatot tartó magyar miniszterelnök találkozott Olaf Scholz német kancellárral is. 

Orbán Viktor október 17-én Pekingben ült le tárgyalni az orosz elnökkel. Ez volt az első találkozójuk, mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az orosz elnök a pekingi találkozón azt hangsúlyozta, hogy vannak még olyan európai államok, amelyekkel nem szűnt meg a kapcsolata. Orbán Viktor köszöntetet mondott az orosz cégeknek, az ikrajna ellen indított orosz háborút pedig Oroszország szóhasználatához igazodva katonai műveletnek nevezte. David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a találkozó után azt nyilatkozta, Orbán Viktor az egyetlen szövetségesük, aki a háborús bűnökért felelős Oroszország mellé áll.


Scholz támogatja a kétállami megoldást Izraelben

A német kancellár a fentieken túl arra figyelmeztetett, hogy a világnak nem kellene túlbecsülnie Németország befolyását. Elődjét, a szociáldemokrata Helmut Schmidtet idézte, aki annak idején arról beszélt, hogy „Németország egy közepes méretű hatalom, és jó lenne, ha nem tekintenénk magunkat nagyobbnak, mint amekkorák valójában vagyunk”.

A kancellár beszélt az izraeli helyzetről is. Scholz a kétállami megoldást támogatta a közel-keleti konfliktus megoldásával kapcsolatban. „Kell hogy legyen kilátás Izrael mint állam és egy palesztin állam békés egymás mellett élésére” – fogalmazott Scholz, hozzátéve, hogy ez Izrael jól felfogott érdeke is.

Scholz abbeli reményének adott hangot, hogy a Hamász legyőzése növeli a két állam békés egymás mellett élésének esélyét. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Németország elutasítja a zsidó telepek építését Ciszjordániában, és elítélte, hogy a telepesek támadásai megszaporodtak a palesztinok ellen a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i terrortámadása óta.

Scholz nem sokkal később közleményt adott ki, amelyben beszámolt arról, hogy telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és kijelentette neki: azonnal javítani kell a Gázai övezet civil lakosságának humanitárius helyzetén. „Egy humanitárius tűzszünet jelentősen növelné ennek esélyét” – tette hozzá.

Nyitókép: Orbán Viktor és Olaf Scholz Berlinben – Fotó: Bocsi Krisztián/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#németország#oroszország#olaf scholz#vlagyimir putyin#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk