Külföld

Orosz oligarchától fogadott el pénzt a Putyinról könyveket író német újságíró

rtl.hurtl.hu

2023. november 15. 16:31

Hubert Seipel kiadója bevonta a könyveket, és egy tévécsatorna is jogi eljárást fontolgat az újságíróval szemben, aki „elfelejtette” közölni, hogy honnan kap támogatást.

Jelentős összegeket fogadott el egy díjnyertes német újságíró azért, hogy kedvező színben tüntesse fel könyveiben Vlagyimir Putyint – tárta fel a német sajtó. Hubert Seipel legalább 600 ezer eurót (225 millió forint) kapott offshore cégeken keresztül egy nemzetközi szankciók hatálya alá tartozó orosz oligarchától, Alekszej Mordasovtól.

Seipel kiadója, a Hoffmann und Campe a hírekre reagálva bejelentette, hogy nem árulja tovább az újságíró két, Vlagyimir Putyinról szóló kötetét, egyben közölte, hogy korábban nem tudott a most megjelent állításokról. Az NDR tartományi közszolgálati csatorna, amely Seipel közreműködésével 2012-ben dokumentumfilmet készített az orosz elnökről, és sugározta Putyinnal készült interjúit, pert fontolgat az újságíró ellen – tudósít az AP hírügynökség.

A kifizetésekre azokból a ciprusi pénzügyi adatokból derült fény, amelyeket az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának szivárogtattak ki. Seipel tagadta, hogy tévéinterjúkért vagy filmekért pénzt kapott volna harmadik féltől, azt viszont elismerte, hogy két könyvéhez „szponzori megállapodások” révén támogatást kapott Mordasovtól, akivel szemben az Ukrajna ellen tavaly kezdődött átfogó orosz támadás óta az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és az Európai Unióban is szankciók vannak érvényben.

Az NDR közlése szerint az újságíró nem jelezte feléjük a megállapodásokat, amire „jelentős összeférhetetlenségként” tekintenek, melyek kétségeket vetnek fel Seipel újságírói függetlenségét illetően.

Nyitókép: Hubert Seipel az orosz elnökkel – Mikhail Svetlov/Getty Images

#Külföld#németország#összeférhetetlenség#oroszország#offshore#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk