Külföld

Kagyló, lazac, burgonya, brandy – így nézett ki egy teljes menüsor a Titanicon

rtl.hurtl.hu

2023. november 11. 20:11

Káprázatos vacsorát szolgáltak fel a katasztrófa előtt három nappal a fedélzet első osztályán.

83 ezer fontért, azaz több mint 35 millió forintért kelhet el egy aukción a Titanicon felszolgált egyik vacsora étlapja – írja a Guardian.

Az 1912. április 11-i, egyedülállóan fennmaradt, pecsétes hajómenüből kiderült, hogy milyen finomságokat szolgáltak fel az óceánjárón, mindössze három nappal azelőtt, hogy az Atlanti-óceánon tett első útja során jéghegynek ütközött.

Április 11-én kagyló, lazac és osztriga volt a menü, de szerepelt az étlapon marhahús, tőkehal, kacsa és csirke is, burgonyával, rizzsel és pasztinákpürével tálalva.

Az étlapot egy az 1960-as évekből származó fényképalbumban találták, amely egykor Len Stephenson, az új-skóciai Dominionban élő közösségi történész tulajdonában volt.

Andrew Aldridge, az aukciósház vezetője úgy véli, hogy bár néhány más első osztályú étlap is túlélte az 1500 ember halálát okozó hajótörést, erről az estéről egy sem ismert. „Beszéltem több múzeummal világszerte, és beszéltem számos Titanic-gyűjtőnkkel is, de sehol sem találok még egyet” – fogalmazott.

Az árveréseken a Titanic-emlékek nagy kategóriákba sorolhatók, amelyek mindegyike más-más státuszú. Némelyiket a hajóroncsból hozták ki, némelyik a túlélők tulajdonában van, néhányat pedig, mint például az április 11-i pazar vacsoramenüt, valószínűleg emléktárgyként vitték el a hajóról.

Nyitókép: Henry Aldridge & Son/PA

#Külföld#titanic#menü#árverés#étlap#vacsora#aukció

Címlapról ajánljuk