Külföld

Orvosnak adta ki magát egy TikTok-sztár, letartóztatták

rtl.hurtl.hu

2023. október 30. 17:52

Letartóztattak egy dél-afrikai TikTok-sztárt, amiért orvosnak adta ki magát. A férfi több ezer követőt szerzett azzal, hogy orvosi tanácsokat osztott meg és gyógyszereket árult online, holott nemhogy diplomája, még érettségije sem volt.

 

Őrizetbe vettek egy TikTok-sztárt, akit azzal vádolnak, hogy orvosnak adta ki magát, és a biztonságiakat megtévesztve akart bejutni egy dél-afrikai kórházba – írja a BBC.

A Matthew Lani nevű férfi letartóztatását több hetes nyomozás előzte meg, miután kérdések merültek fel a képesítésével kapcsolatban. A férfi rengeteg követőt szerzett azzal, hogy orvosi tanácsokat osztott meg és gyógyszereket árult online, a TikTokon például mintegy 300 ezer követője volt, mielőtt fiókját törölték.

A TikTok-sztár vasárnap sebészeti maszkkal és sztetoszkóppal akarta megtéveszteni a biztonságiakat, hogy bejusson egy kórházba. Majd a rendőrök elől egy fürdőszoba ablakán át próbált menekülni, mielőtt elfogták.

Lani azt állította, hogy a johannesburgi Witwatersrand Egyetemen szerzett orvosi diplomát, ám az intézmény szerint ez hazugság, sőt az oktatási minisztérium azt közölte: még érettségi bizonyítvánnyal sem rendelkezik. A gyanú szerint félrevezette a hatóságokat azzal, hogy egy Dr Sanele Zingelwa nevű rezidensorvosnak adta ki magát, aki később csalás miatt beperelte.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Külföld#tiktok#orvos#csalás#letartóztatás

Címlapról ajánljuk