Tudomány-Tech

Üdv a csatornámon, ma azt fogom megmutatni nektek, hogyan kell bűncselekményt elkövetni

Dévai LászlóDévai László

2023. október 9. 10:58

A Kia és a Hyundai beperelte a TikTokot és az Instagramot, miután a közösségi oldalakon mindenféle kontroll nélkül olyan tartalmak terjedtek, amik tippeket adtak ahhoz, hogyan kell feltörni egy autót. Nem ez az első eset, hogy egy közösségi médiában terjedő trend kezelhetetlenné válik. Összegyűjtöttük azokat a diliket, amik kimerítik az ízléstelenség, de olykor még a bűncselekmény fogalmát is.

Az elmúlt években a TikTokon megszaporodtak az érthetetlen, ízléstelen, olykor kimondottan veszélyes trendek, amiket a fiatalok sokszor hajlamosak mindenféle kritika nélkül követni. A legszomorúbb és legmegdöbbentőbb trend talán az volt, amikor a platformon a tinik eljátszották, hogy ők a holokauszt áldozatai, és szellem formában tértek vissza. Ehhez sebeket, véraláfutásokat is sminkeltek magukra.

Üdv a csatornámon, ma azt fogom megmutatni nektek, hogyan kell bűncselekményt elkövetni
Fotó: TikTok

A Wired magazin megkérdezett a trendben részt vevő felhasználók közül párat, hogy mi volt a céljuk ezzel a minimum ízléstelen húzással. A válaszok zöme arról szólt, hogy nem akartak megbántani senkit, csupán a holokauszt szörnyűségeire szerették volna felhívni a többi felhasználó figyelmét.

Kia Boyz

Szeptember végén jött a hír, hogy a Kia és a Hyundai hónapok után megelégelte, hogy az autóikat a korábbihoz képest nagy számban kezdték el feltörni és ellopkodni, mert a TikTokon és az Instagramon terjedő virális videók megtanították a felhasználókat, hogy hogyan lehet elkötni az említett autómárkák bizonyos modelljeit. A platformok ellen indítottak keresetet, indoklásuk szerint a közösségi oldalak túl keveset tettek azért, hogy megállítsák a bűncselekményre buzdító, azok elkövetését segítő tartalmak terjedését.


A Kia és a Hyundai márkák egyaránt a koreai Hyundai Motor Group tulajdonában állnak. A vállalatot képviselő ügyvédek 200 millió dolláros keresete mellé csatolt iratokban az olvasható, hogy az autólopások megnövekedett gyakorisága egyértelműen a „Kia Boyz” trendnek betudható . Állításuk szerint a virális videók elterjedése előtt „nem volt jelentős” a lopások száma, így egyértelműen kijelenthető, hogy „a közösségi médiában terjedő tartalmak ösztönözték arra a felhasználókat, hogy elkezdjék az autóinkat lopkodni”.

A Hyundai még februárban jelentette be, hogy kiadnak egy szoftverfrissítést, ami után az autóik képesek lesznek arra, hogy leállítsák a motort, ha azt érzékelik, hogy az autó zárolásának feloldása nélkül próbálják beindítani a motort. A gyártó már ennél a bejelentésnél is kiemelte „a TikTok és más közösségi médiumok felelősségét”. A Kiát és a Hyundait ugyanakkor sokan azért tartják sárosnak az ügyben, mert „rákenik a felelősséget a közösségi oldalakra, ahelyett, hogy olyan autókat építenének, amikben működnek az alapvető, így például a lopáshullám után bevezetett, már említett technológia”.

Akárhogy is, az elmúlt években a TikTokon számos olyan trend indult el, amelyek kifejezetten veszélyesek, már-már büntetőjogi kategóriába esnek.

Ki kopog?

Késő estétől kora reggelig dörömböltek emberek a jobb sorsra érdemes lakástulajdonosok ajtaján, felébresztették őket, néha még károkat is hagytak maguk után – ez is egy tiktokos kihívás következménye volt. A „door knock” vagyis kopogtatás TikTok-kihívás az Egyesült Államokban odáig fajult, hogy a Charlotte megyei hatóságok több ilyen csínytevés miatt nyomozást indítottak.

Ennek a trendnek a lényege pontosan az, mint a klasszikus kopogtatós-csengetős csínynek: be kell kopogni egy ház ajtaján, majd elfutni. A tiktokos verzió is hasonló, csak kicsit durvább, sok idős embert rémítettek halálra azzal, hogy a házuk ajtaján dörömböltek, ordítoztak. A rendőrség felhívta a figyelmet, hogy ennek a játéknak akár végzetes következményei is lehetnek egy olyan országban, ahol sok államban az embereknek joguk van fegyverrel megvédeni a tulajdonukat és a vagyonukat.


Miközben ezzel szórakoznak, bűncselekményt követnek el, arról már nem is beszélve, hogy ha rossz ajtón kopogtatnak, és a tulajdonos túlreagálja a dolgot, akkor akár meg is sérülhetnek ebben a csínytevésben

mondta a Foxnak John Heck, a helyi seriff hivatalának vezetője, aki szerint az egészben az a legrémisztőbb, hogy milyen sok fiatal nem számol a cselekedeteinek a következményeivel.

Koronavírus-kihívás

A koronavírus-járvány idején sokan megpróbálták megvédeni magukat a betegségtől, de voltak, akik nem tartották olyan fontosnak az egészségüket. A TikTokon jelent meg egy covidkihívás nevű trend, aminek a lényege az volt, hogy a felhasználók elkezdtek különböző felületeket nyalogatni azért, hogy elkapják a betegséget. Az egész úgy indult, hogy 

egy népszerű tiktoker, név szerint Ava Louise elkezdte nyalogatni egy utasszállító mosdójának ülőkéjét.

Üdv a csatornámon, ma azt fogom megmutatni nektek, hogyan kell bűncselekményt elkövetni
Fotó: @realavalouiise/Twitter

A fiatal lány a mainstream médiában nem lett túl népszerű, rengetegen kiakadtak a viselkedésén, sokak szerint eljárást kellett volna indítani ellene, mert feltehető, hogy volt olyan ember, aki őt utánozva kapta el a vírust. Egyébként tényleg volt olyan influenszer, aki pontosan így betegedett meg.

Ava egyébként az eset után azt nyilatkozta, hogy „megtrollkodta Amerikát”, mivel az ülőke teljesen steril volt, ráadásul nem is egy sima járaton ült, hanem egy dúsgazdag férfi magánrepülőjén. 

Dögösnek, gazdagnak és ikonikusnak érzem magam, ha ezek a koronavírus tünetei, akkor tényleg beteg vagyok

– mondta az eset után. A lány nem tartotta aggályosnak, hogy egy világjárvány idején arra bátorította a követőit, hogy nyalogassanak nyilvános vécéket.

Sziluettkihívás

A Sziluett challenge az egyik legnépszerűbb kategóriává nőtte ki magát a TikTokon, ezek a videók több mint 430 millió megtekintést produkáltak. A lényege, hogy a fiatalok, jellemzően lányok megmutatják magukat a kamera előtt, majd egy hirtelen vágás után már csak a sötét sziluettjük lesz látható, többnyire kevés ruhában vagy egyenesen meztelenül.

Kiderült, hogy egy minimális tudással a videók kivilágosíthatók, így azok, akik meztelenül mutatták meg az alakjukat, lényegében önként töltötték fel a meztelen testüket a TikTokra. A legnagyobb gond ezzel az, hogy temérdek fiatalkorú is felült a trendre. Miután kiderült, hogy ezeket a videókat könnyen fel lehet használni zsarolásra is, lassan elhalt a sziluettkihívás.

Túladagolás kihívás

Egy ideig az egyik legkeményebb kihívás volt a TikTokon az úgynevezett a Benadryl-kihívás. A Benadryl egy olyan készítmény, amely segít a különféle allergiák és a megfázás leküzdésében, a vele kapcsolatos kihívásnak pedig annyi volt a lényege, hogy túl kell adagolni magunkat a gyógyszerrel, az eredményt pedig le kell videózni és fel kell tölteni a TikTokra. A gyógyszer túladagolásakor egyeseknél hallucináció, képzelgés léphet fel, ezért a kihívásban szereplő fiatalok sokszor meglehetősen furán viselkednek a kamera előtt.

Fontos hozzátenni, hogy még a legártalmatlanabb gyógyszerek túladagolása is pusztító következményekkel járhat, nincs ez másként a Benadryl esetében sem. Az antihisztamin tartalmú készítmény túladagolása szív- és érrendszeri problémákat, izomgörcsöket, sőt halált is okozhat. Aki túladagolja magát vele, nem a kamera elé kell sietnie, hanem kórházba. Ennek a kihívásnak halálos áldozatai is voltak: egy 15 éves oklahomai lány azért halt meg, mert túl sok Benadrylt vett be, és megállt a szíve, később pedig egy 13 éves fiatal is hasonló okok miatt halt meg.

Csilichips-kihívás

Harris Wolobah a szülei szerint azért halt meg, mert kipróbálta a „one chip” kihívást, aminek a lényege, hogy a világ legcsípősebb chipséből enni kell egy darabot, majd víz, jég, tej és minden egyéb enyhítő szer nélkül férfiasan tűrni kell a hatását.

Ezekhez a chipsekhez a világ egyik legerősebb csilipaprikáját használják fel, a Paqui nevű chips épp emiatt csak felnőtteknek való, és csak saját felelősségre lehet fogyasztani. A kihívás lendülete egyébként nem tört meg, továbbra is sokan csinálják – igaz, egyértelműen nem sikerült bizonyítani, hogy a chips okozta sokk hatásaiba halt bele a fiatal, mindössze 14 éves Wolobah.

@spicyycam_

It’d be cooler if it made your mouth green

♬ original sound - Spice King

Bomba van nálam

Ennek a kihívásnak a lényege, hogy a diákoknak az osztályban, lehetőleg a tanár jelenlétében azt kell mondaniuk, hogy bomba vagy fegyver van a táskájukban. Az Egyesült Államokban egymást érő iskolai lövöldözések különösen ízléstelenné és veszélyessé tették ezt a kihívást, ennek ellenére ez is villámgyorsan terjedt a közösségi oldalon. A bombás kihívással szórakozókról korábban az rtl.hu is írt cikket

A kihívás arra ösztönözte a diákokat, hogy vegyék magukat videóra, miközben azt mondják egy tanárnak, hogy bomba vagy fegyver van a hátizsákjukban. 

A vicc olyan jól sikerült, hogy az érintett diákokat felfüggesztették az iskolában, továbbá vádat emeltek ellenük, és mentális egészségügyi szűrésre is kötelezték őket – áll az Oldham megyei rendőrség közleményében. A megyében több olyan 15 évest füleltek le, akik az említett trend követőiként léptek fel fenyegetően.

Korábban az RTL Híradója is riportban foglalta össze, hogy a fiatalok milyen ön- és közveszélyes mutatványokra képesek, amikor egy TikTok-kihívást akarnak teljesíteni:


Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Tudomány-Tech#tiktok#instagram#kia#hyundai#feltörés#autólopás#trend#per#ma#bűncselekmény#tiktok trend

Címlapról ajánljuk