EUEurópa

EU-s tisztségviselő: az antiszemitizmus „be van ágyazva” az európai társadalomba

rtl.hurtl.hu

2023. október 30. 9:26

Drámai történések rendszeresen előhozzák az „antiszemita reakciókat” az európai társadalmakban. 

Az antiszemitizmus egy „mélyen beágyazott rasszizmus az európai társadalomban”, ami azonnal előtör, amikor valami negatív dolog történik – jelentette ki a Guardiannek nyilatkozva Michael O’Flaherty. Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének (FRA) igazgatója egyben aggasztónak nevezte, hogy a lakosságnak mindössze egyharmada tartja nagy problémának az antiszemitizmust, miközben kétség sem fér hozzá, hogy „a társadalom dráma pillanatai antiszemita válaszokat szülnek”.

O’Flaherty közölte, hogy ez történt a Covid-járvány idején, az Ukrajna elleni orosz invázió alatt, és ez történik most is, hozzátéve, hogy „bármilyen negatív esetnél” azonnal megjelennek az antiszemita képek.

Magyarországon a legerősebb

Az ADL (Anti-Defamation League) tíz európai országban végzett felmérése szerint a lakosság jelentős százaléka ért egyet bizonyos antiszemita nézetekkel, sztereotípiákkal. A felmérés adatai szerint Magyarországon a lakosság 37 százaléka vall antiszemita nézeteket. Ez az érték Lengyelországban 35, Ukrajnában 29, Oroszországban és Spanyolországban 26, míg Belgiumban 24, Franciaországban 17, Németországban 12, az Egyesült Királyságban 10 százalék.

Májusban a Híradó arról számolt be, hogy félelem uralkodik a zsinagógákban a kormány lépései miatt, üres szlogenné vált az antiszemitizmus ellen hirdetett zéró tolerancia azzal, hogy a köztársasági elnök kegyelmet adott a nyíltan antiszemita Budaházy Györgynek:


Tavaly augusztusban a Mazsihisz-elnök arról beszélt, hogy érezhető módon megszaporodtak a zsidók elleni atrocitások Magyarországon:


Az Orbán-kormánynak öt éve a Soros Györgyöt szerepeltető plakátok kapcsán kellett magyarázkodnia, és visszautasították, hogy antiszemita lenne a plakátkampány:

 

Nyitókép: Híradó

#Európa#antiszemitizmus#magyarország#Külföld

Címlapról ajánljuk