Külföld

Mészárlás Lewistonban: legalább 22 halott, több tucat sérült

rtl.hurtl.hu

2023. október 26. 6:43

Egy étteremben és egy bowlingpályán nyitott tüzet a férfi gépfegyverrel. A gyilkos katonai múlttal rendelkező lövészoktató lehet. 

Cikkünk frissítjük.

A Maine állambeli Lewiston városában legalább 22 ember életét oltotta ki egy fegyveres, a lakosokat, valamint a közeli Lisbonban élőket is arra szólította fel a rendőrség, hogy maradjanak otthon, írta meg a BBC.  Egyelőre meg nem erősített hírek szerint legalább ötvenen megsérültek. 

A rendőrség a 40 éves Robert Cardot nevezte meg gyanúsítottként, veszélyes fegyveresként említve:


A férfi okleveles lőfegyver-oktató.

A rendőrség helyi idő szerint késő esti sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy Robert Card tartózkodási helyét nem ismerik, több száz rendőr keresi, a járművét ugyanakkor már megtalálták. Szakmája miatt a férfi gyakorlott a fegyverhasználatban, és tagja volt a fegyveres erőknek tartalékos katonaként. Egyes jelentések szerint mentális problémákkal küzdött.

Az amerikai média legkevesebb 22 halottról, és mintegy 30 sebesültről számolt be, a hatóság sajtóértekezletén ugyanakkor pontos számot nem közöltek a folyamatosan változó helyzetre hivatkozva. Lewiston fontos útjait lezárták. Helyi idő szerint éjfél körül a nyomozók Lewiston város kórházánál nagy számban jelentek meg. A lövöldözés áldozatait is ebbe az egészségügyi intézménybe vitték.

A Fehér Ház közölte, hogy Joe Biden elnököt tájékoztatták a helyzetről, folyamatosan tájékoztatják a fejleményekről.

Billie Jayne Cooke, a városi tanács tagja a BBC-nek azt mondta: éppen egy rendezvényről távozott, amikor a lövöldözés részletei kiderültek. Hazafelé szinte csak szirénázást hallott. 

Helikopterek, szirénák, soha életemben nem hallottam még ilyen aktivitást ebben a városban. Az egész államból, az államon kívülről is érkeztek rendőrök. Az egész várost lezárták. Szörnyű. Az ember nem gondolná, hogy ez valaha is megtörténhet, de megtörtént

– fogalmazott. 

A Lewistoni rendőrség két helyszínre, a Schemengees nevű étterembe és a Sparetime Recreation nevű bowling-teremhez vonult ki. A két helyszín körülbelül 10 perces autóútra van egymástól. A lövöldözés helyi idő szerint 18:56-kor kezdődött. A férfi gépkarabéllyal támadt civilekre.

Az Androscoggin megyei seriff hivatala két képet tett közzé a gyanúsítottról. A képeken egy barna pulóvert viselő, szakállas férfi látható, aki lőfegyverrel a kezében sétál be egy épületbe:


Nyitókép: Lewinston Police

#Külföld#gyilkosság#mészárlás#lewinson#maine#joe biden

Címlapról ajánljuk