Külföld

Összeültek Budapesten a NATO-tagországok nagykövetei az Orbán–Putyin-találkozó miatt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 19. 16:11

A keddi pekingi orosz-magyar kétoldalú találkozó aggodalommal töltötte el a NATO-tagországokat. A csütörtök reggeli rendkívüli nagyköveti találkozón részt vett a NATO-csatlakozásra váró Svédország budapesti nagykövete is

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, Orbán Viktor Pekingben találkozott Vlagyimir Putyinnal, a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezés csúcstalálkozó előtt. Nem sokkal korábban a magyar külügyminiszter Moszkvában tárgyalt.

A magyar miniszterelnök az Ukrajna ellen népirtó háborút indító orosz elnökkel a magyar-orosz együttműködésről tárgyalt a gáz- és olajszállítások valamint a nukleáris energia területén, illetve a megbeszélésen a béke fontosságát hangsúlyozta. Orbán Viktor kezet fogott az orosz elnökkel, és a megbeszélésen a háború szót kerülve „katonai műveletnek” nevezte az Ukrajna ellen 2022 februárjában megindított totális háborút.


Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozójáról egyébként egy meglehetősen zavarbaejtő felvétel jelent meg, ami azt sugallta, hogy a találkozón igen feszült volt a magyar miniszterelnök: miközben az orosz elnök beszélt, egymás után többször is megigazította a nyakkendőjét, fészkelődött, rendezgette az iratait, babrált a tollával. Az is a találkozó furcsaságai közé tartozott, hogy Orbán Viktor a találkozó előtt meghajolva üdvözölte a Szergej Lavrov orosz külügyminisztert.

Az, hogy Magyarország miniszterelnöke az Európai Unió és a NATO-tag államok vezetői közül egyedüliként elment Kínába, hogy ott találkozhasson az orosz elnökkel, nagy felháborodást váltott ki. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete elsők között reagált az Orbán-Putyin találkozóra. David Pressman Twitteren azt írta, hogy

Magyarország vezetője a szövetségeseink közül egyedül úgy döntött, hogy egy olyan ember mellé áll, akinek az erői felelősek az emberiség elleni bűncselekményekért Ukrajnában. Miközben Oroszország az ukrán civileket támadja, Magyarország az üzletért könyörög.

Julia Gross, Németország budapesti nagykövete azt válaszolta Twitteren Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárának posztjára, hogy

Tehát Putyinnak véget kell vetnie az Ukrajna elleni agresszív háborúnak, a civilek elleni bombázásoknak, az iskolák és kórházak elleni támadásoknak, a gyerekek elrablásának? Ezt volt ugyebár a szándék, és meg is beszélték?

Kaja Kallas észt miniszterelnök szerdán arról beszélt, hogy 

nagyon, nagyon kellemetlen volt látni azokat a képeket, melyen az Európai Unióba tartozó Magyarország miniszterelnöke Vlagyimir Putyin kezét rázza 

és hogy 

miképp lehet kezet fogni egy bűnözővel, aki agressziós háborút vív, különösen, ha egy olyan országból jössz, amelynek olyan történelme van, mint Magyarországnak?

Az Orbán-Putyin-találkozó vetette diplomáciai hullámok egyre tovább gyűrűznek. A Szabad Európa értesülése szerint 

csütörtök reggel Budapesten összeültek a NATO-tagországok budapesti nagykövetei és Svédország Budapestre akkreditált nagykövete. 

A NATO-tagországok budapesti nagykövetei azért ültek össze, mert egyre nagyobb aggodalommal tölti el Magyarország katonai szövetségeseit a NATO-ellenlábas Oroszországgal ápolt egyre mélyülő magyar-orosz kapcsolat.

Ha jogos biztonsági aggályaink vannak, elvárjuk, hogy komolyan is vegyék. Mindannyian aggódunk amiatt, hogy a magyar miniszterelnök találkozott Putyin elnökkel, miközben Oroszország agresszorként áll háborúban Ukrajnával

– mondta David Pressman a Szabad Európának.

„Aggasztó, hogy Magyarország úgy döntött, ilyen módon lép kapcsolatba Putyinnal. Ahogy az a nyelvezet is aggasztó, amivel a miniszterelnök Putyin ukrajnai háborúját jellemezte. Mindkettő megérdemelte, hogy megvitassuk” – fogalmazott az Egyesült Államok nagykövete.

Arra a kérdésre, hogy milyen következményei lesznek a csütörtöki találkozónak Magyarországra nézve, a nagykövet nem válaszolt. Azokat a korábbi értesüléseket sem kommentálta, amelyek szerint a nyugati NATO-tagországok nem szívesen osztanak meg érzékeny információkat a magyar kormánnyal, mert attól tartanak, hogy az oroszok kezébe kerülhetnek.

A kérdésre, hogy minek kellene történnie ahhoz, hogy többé már ne szövetségesként tekintsenek Magyarországra, a nagykövet így válaszolt:

Szövetségesként tekintünk Magyarországra, de ugyanakkor látjuk azt is, hogy Magyarország egyre mélyíti kapcsolatát Oroszországgal Ukrajnában vívott brutális háborúja ellenére. Fontosnak tartjuk, hogy ezekről a döntésekről fenntartsuk a párbeszédet a magyar kormánnyal és a magyar emberekkel is.

Nyitókép: kremlin.ru

#Külföld#orosz-ukrán háború#orbán viktor#vlagyimir putyin#nato#david pressman#aggodalom#szövetséges#magyarország#oroszország

Címlapról ajánljuk