Külföld

Kiakadt az észt miniszterelnök Orbán és Putyin kézfogásán: Nagyon, nagyon kellemetlen volt látni azokat a képeket

rtl.hurtl.hu

2023. október 18. 21:53

Kaja Kallas nem érti, hogy hogyan lehet kezet fogni egy bűnözővel, aki agressziós háborút vív, ráadásul úgy, hogy az érintett éppen Magyarországról jött. 

„Nagyon, nagyon kellemetlen volt látni azokat a képeket, melyen az Európai Unióba tartozó Magyarország miniszterelnöke Vlagyimir Putyin kezét rázza” – mondta szerdán Kaja Kallas észt miniszterelnök a Reuters hírügynökségnek Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin keddi pekingi találkozójáról, amelyről egy zavarbaejtő videó is megjelent. 

Kallas az 1956-os forradalomra utalva felvetette:

Hogyan lehet kezet fogni egy bűnözővel, aki agressziós háborút vív, különösen, ha egy olyan országból jössz, amelynek olyan történelme van, mint Magyarországnak?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) márciusban elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen, azzal vádolják, hogy háborús bűncselekményként gyermekeket toloncolt ki illegálisan Ukrajnából.

Nem is olyan távoli múlt, ami Magyarországon történt, amit az oroszok ott tettek

 –  mondta Kallas. A hírügynökség feleleveníti, hogy az 1956-os magyar felkelést szovjet tankok és csapatok verték le. A harcokban legalább 2600 magyar és 600 szovjet katona vesztette életét.

Miután megbeszélést folytatott Emmanuel Macron francia elnökkel, Kallas azt mondta: nem szabad, hogy Ukrajna szövetségeseinek figyelmét más konfliktusok eltereljék, meg kell kettőzniük erőfeszítéseiket, hogy megmutassák, hosszú távon is kitartanak.

Közvetlen prioritásnak nevezte, hogy „növeljék az agresszió költségeit” új szankciók bevezetésével, sürgősen foglalkozzanak a meglévő intézkedések kijátszásának kérdésével és módot találjanak arra, hogy Kijev felhasználhassa a befagyasztott eszközöket.

A konfliktus nincs befagyasztva, ez egy kimerítő háború

–  mondta. „Az is érthető, hogy Oroszország azt gondolja, hogy ők sokkal tovább el tudják viselni a fájdalmat, mint mi, és ő (Putyin) tényleg erre játszik” – tette hozzá. 

Orbán Viktorról Vlagyimir Putyin elismerően nyilatkozott a pekingi találkozó után. A magyar miniszterelnök 2009. óta már a 13. alkalommal találkozott az orosz elnökkel. Ezúttal mindketten az Egy övezet, egy út konferenciára utaztak Kínába. Orbán Viktor a találkozó miatt nem tudott részt venni a rendkívüli uniós csúcson, helyette az osztrák kancellár képviselte Magyarországot. A találkozóról többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:


Nyitókép: Chesnot / Getty Images

#Külföld#észtország#orbán viktor#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk