Külföld

Tévesen halottá nyilvánították 15 éve, azóta próbálja bizonyítani, hogy él

rtl.hurtl.hu

2023. október 16. 13:22

Az amerikai nő hiába küzd a rendszerrel szemben, nem járt sikerrel. 

Az amerikai Missouri államban élő, 52 éves Madeline-Michelle Carthen egy egyetem tanult, amikor megtudta, hogy meghalt. A nagyon is életben lévő nő éppen egy nemzetközi programban vett volna részt, de a neki járó pénzügyi segélyt nem kaphatta meg, mert társadalombiztosítási száma szerint elhunyt.

A nő a People magazinnak elmondta, hogy az esettel akkor foglalkozni kezdett a CNN, és kiderült, hogy a társadalombiztosító hatóságnál a nevét véletlenül hozzáadták a belső adatbázisban az elhunyt embereket tartalmazó listához. Amit aztán a bankoktól elkezdve az adóhatóságon át egészen az egészségbiztosítókig és munkaadókig mindenki használ. A nő így szervezetek és hatóságok sora számára halottá vált.

Bár az amerikai sajtóban megjelent beszámolók szerint a nő kapott a társadalombiztosítótól egy „hamis halál levelet”, amivel tudja bizonyítani a különböző intézmények és hatósok előtt, hogy létezik, de a alaphibát az azóta eltelt években nem sikerült javítani, és folyamatosan problémákba ütközik.

Nem tud például rendes állást szerezni, lakáshitelt felvenni, elvesztette szavazati jogát és az autóját is lefoglalták, fia pedig egyetemistaként nem kapott kormányzati segélyt emiatt. Közben egy számára is teljesen érthetetlen módon, a betegsége okán megkapja a neki járó rokkantsági segélyt, miközben halottnak tartják. 

A nő a People magazinnak elmondta, reméli, hogy az ügy nemsokára végleg megoldódik, és tud szerezni egy jó munkahelyet. 

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: Unsplash

#Külföld#halottá nyilvánítva#halott#él#társadalombiztosítás#egyesült államok

Címlapról ajánljuk