Külföld

„A gyerekek a parkban játszanak, miközben bombák robbannak” – így vált pokollá Gáza egy brit-palesztin kisfiú számára

rtl.hurtl.hu

2023. október 16. 19:55

Egy 13 éves, Gázában élő brit-palesztin kettős állampolgárságú fiú elmesélte, hogyan éli meg a háborút. Abban reménykedik, hogy családja a rafahi határátkelőn keresztül Egyiptomba juthat, ahol jelenleg közel kétezer külföldi állampolgár várakozik.

„Itt vagyok a parkban, a városban. A gyerekek a parkban játszanak, miközben bombák robbannak, repülők vannak fölöttünk, amelyek bármelyik pillanatban bombázhatnak. Ez nem biztonságos, ez nem fair” – mesélte el egy Gázában élő, brit-palesztin kettős állampolgárságú kisfiú a Reutersnek.

A 13 éves Omran Abu Assi alig egy éve érkezett Gázába szülőföldjéről, az Egyesült Királyságból. A kisfiú „érdekesnek” írta le életét az övezetben, de kilenc nappal ezelőtt minden megváltozott. A brit útlevéllel rendelkező fiú családja nemrég telepedett le az övezet déli részén fekvő Khan Younis városban, több százezer evakuált emberrel együtt, miközben Izrael folyamatosan bombázza a térséget.

Sajnálom a gyerekeket. Nem a gyerekek hibája, hogy ez a háború megtörtént. Senki sem tehet róla. Nem igazságos, nem kellene, hogy ez megtörténjen. (…) Otthonok semmisültek meg, emberek alszanak az utcán, szinte mindenhol romokat látni. Ez tényleg szörnyű. Tüzek, füst, bármerre nézel, ez egy háborús övezet

– mondta a kimerültnek tűnő kisfiú.

A brit hírügynökségnek azt mondta: abban reménykedik, hogy családja a rafahi határátkelőn keresztül Egyiptomba juthat, ahol jelenleg közel kétezer kettős és külföldi állampolgár várakozik. A BBC hétfőn arról írt, hogy a hatóságok el akarják kerülni, hogy tömegesen induljanak meg a gázai menekültek, mert akkor az ideiglenes átkelésből állandó lehet, az övezet pedig elnéptelenedne.

A Gázát uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, amire válaszképpen az izraeli hadsereg példátlan tűzerővel kezdte ostromolni az övezetet. Gázát humanitárius katasztrófa fenyegeti, ezzel az RTL Híradója is foglalkozott:


Az izraeli-palesztin háborúval kapcsolatos összes cikkünket itt tekintheti meg. 

Nyitókép: Staff / Reuters

 

#Külföld#izrael#izraeli-palesztin háború#kettős állampolgár#egyiptom#határátkelő#kisfiú#bombázás

Címlapról ajánljuk