Videó

„Ha a tüzérségnek be kell vonulnia, az a legrosszabb jel” – Borgula András 3 évig szolgált az izraeli hadseregben

rtl.hurtl.hu

2023. október 12. 15:40

Borgula András színházrendezői szakon végzett a Tel Aviv-i Egyetemen. A Gólem Színház alapítója, író, rendező és műfordító. 8 évig élt Izraelben, az izraeli hadsereg főhadnagya, 3 évig a nehéztüzérségnél szolgált, most tartalékos. Azt reméli, arra már nem kerül sor, hogy a tüzérséget bevessék, mert ha a tüzérségnek is be kell vonulnia, ott már egész városrészek, akár városok semmisülhetnek meg.

Borgula András nem akart bevonulni az izraeli hadseregbe, de azt mondja egyáltalán nem bánta meg, amit ott megtanult, az élete részévé vált. Azt mondja, az ott töltött 3 év alatt sajátította el, hogy az ember bármire képes, közösen meg pláne bármit el lehet érni.

Kelet-európaiként a »képes vagyok«, és »meg tudod csinálni« élmény elég nagy újdonság volt, és ez az életem része maradt 

– tette hozzá.

Megviselték az Izraelben történt események. Éjszakánként rémálmok gyötrik, sokszor jár a helyszínen álmában.

Unokahúgaim élnek Izrael déli részén, nekik voltak osztálytársai, akik rosszkor mentek az utcán és már nem élnek 

– mondta.

Annak ellenére, hogy közeli barátai, rokonai nem estek áldozatul a Hamász támadásának, ha az áldozatokra gondol, ugyanolyan mély fájdalmat érez, mint édesapja halálakor. 

Borgula András az izraeli hadsereg kiképzéséről és a bevetésekről is mesél, amit feljebb görgetve, a videóban lehet megnézni.

#Videó#izrael#Külföld#rtl#borgula andrás#katonaság#Fókusz

Címlapról ajánljuk