Külföld

„Azonnali lépéseket” tett a TikTok, miután az EU felszólította az izraeli videók miatt

rtl.hurtl.hu

2023. október 15. 19:33

Ömlött náluk az izraeli konfliktusról szóló félretájékoztatás, az EU a nyakukra lépett.

A TikTok közölte, hogy azonnali lépéseket tett a félretájékoztatás ellen, miután az EU figyelmeztette a platformot, amiért a Hamász Izrael elleni támadása után megugrott náluk (is) a a konfliktussal kapcsolatos félretájékoztatás, például a hamisított képek és a félrecímkézett videók száma.

Az EU pénteken felszólította a TikTok főnökét, Shou Zi Chew-t, hogy „sürgősen fokozza” az erőfeszítéseket, és 24 órán belül „pontosítsa”, hogy azok hogyan felelnek meg az európai jogszabályoknak – írja a BBC.

A TikTok közölte, hogy eltávolította a „jogsértő tartalmakat és fiókokat”.

„Azonnal jelentős erőforrásokat és személyzetet mozgósítottunk, hogy segítsünk fenntartani közösségünk biztonságát és platformunk integritását” – áll a cég vasárnapi közleményében.

Thierry Breton uniós biztos pénteken a vállalatnak írt levelében arra figyelmeztetett, hogy 

a TikToknak tekintettel kell lennie a fiatalok körében való népszerűségére, és „meg kell védenie a gyermekeket és a tinédzsereket az erőszakos tartalmaktól és a terrorista propagandától, valamint a halálos kihívásoktól és a potenciálisan életveszélyes tartalmaktól”.

A Hamász, mint számos más terrorszervezet, aktívan, hozzáértéssel kezeli közösségi felületeit, nagy figyelmet szán az ott terjesztett propagandára. Az EU ezért a TikTok mellett a YouTube-ot és a Metát is figyelmeztette, és az X-et (korábban Twitter) is alaposan megdorgálta, hiszen Elon Musk, a platform tulajdonosa egyenesen büszkélkedik azzal, hogy feladja a tényellenőrzést és a gyűlöletbeszéd elleni harcot – a témával ebben a cikkünkben foglalkoztunk bővebben

A TikTok, amely a kínai ByteDance cég tulajdonában van, a honlapján sorolta fel a dezinformáció és a gyűlöletkeltő tartalmak elleni küzdelem érdekében hozott intézkedéseket:

  • létrehoztak egy parancsnoki központot, 
  • továbbfejlesztették az automatikus észlelőrendszereket a grafikus és erőszakos tartalmak eltávolítása érdekében, 
  • és több arabul és héberül beszélő moderátort vettek fel.

„Nem toleráljuk az erőszakra való felbujtásra vagy gyűlöletkeltő ideológiák terjesztésére irányuló kísérleteket. Zéró toleranciát alkalmazunk az erőszakos és gyűlöletkeltő szervezeteket és személyeket dicsőítő tartalmakkal szemben, és ezek a szervezetek és személyek nem léphetnek be a platformunkra” – fogalmazott a cég, majd hozzátette:

a TikTok kiáll a terrorizmus ellen. Megdöbbentettek és megdöbbentettek minket a múlt héten Izraelben történt szörnyű terrorcselekmények. Mélységesen elszomorít minket a Gázában kibontakozó, egyre súlyosbodó humanitárius válság is.

Nyitókép: CFOTO/Future Publishing via Getty Images

#Külföld#izrael#tiktok#propaganda#Hamász#terrorista#gyűlöletkeltés#eu#jogszabályok#online tartalmak#európai unió

Címlapról ajánljuk