Külföld

A szülők negyede távol tartotta a gyerekét a brit zsidó iskoláktól pénteken

rtl.hurtl.hu

2023. október 15. 20:25

A Hamász akkorra hirdette meg a „harag napját”. A szülők aggódtak a gyerekeik biztonsága miatt.

A szülők mintegy negyede nem küldte gyermekét zsidó iskolába pénteken az Egyesült Királyságban, az Izrael és a Hamász közötti konfliktus által kiváltott biztonsági félelmek miatt – tudta meg a Sky News. Mint ismert, a Hamász október 13-ra, péntekre hirdette meg a „harag napját”.

David Meyer rabbi, a Partnerships for Jewish Schools (PaJes) vezérigazgatója szerint néhány londoni intézményben ez az arány 40%-ra emelkedett.

Miután a Hamász alig több mint egy hete halálos támadást indított Gázából Izrael ellen, a Scotland Yard szerint az angol fővárosban ugrásszerűen megnövekedett az antiszemita incidensek és bűncselekmények száma.

Rishi Sunak miniszterelnök elítélte a diszkrimináció „undorító” növekedését, és figyelmeztette azokat, akik gyűlöletre vagy erőszakra uszítanak, hogy „a törvény teljes erejével” kell szembenézniük.

Miközben néhány zsidó iskola a fenyegetések miatt pénteken ideiglenesen bezárt, a diákokat arra is figyelmeztették, hogy a megtorló támadások elrettentése érdekében álcázzák egyenruhájukat.

Meyer rabbi, akinek csoportja 130 iskolát képvisel az Egyesült Királyságban, a Sky Newsnak nyilatkozva elmondta: „A zsidó közösség ellen pénteken terjesztett biztonsági aggályok miatt a szülők mintegy 25 százaléka nem küldte gyermekét pénteken zsidó iskolába – egyes londoni iskolákban ez a szám elérte a 40 százalékot”.

A lap úgy tudja, hogy a legtöbb iskola hétfőn nyit ki.

Szombaton több tízezer ember vonult az utcára az Egyesült Királyságban, hogy szolidaritását fejezze ki a gázai palesztinokkal. Az erősen ellenőrzött londoni tüntetés kevés incidenssel zajlott, bár a Metropolitan Police szerint 15 embert letartóztattak.

Ahogy korábban megírtuk, Berlinben Dávid-csillagot rajzoltak olyan épületek ajtajára, ahol zsidó emberek laknak, Franciaországban pedig betiltották a palesztin-barát tiltakozásokat. Az országban múlt szombat óta 189 antiszemita cselekményt azonosítottak, és 65 letartóztatást hajtottak végre, több Hamasz-párti egyesületet pedig feloszlattak.

Nyitókép: Jeff J Mitchell/Getty Images

#Külföld#egyesült királyság#izrael#palesztin#gáza#antiszemitizmus#terrorizmus#gyűlöletbűncselekmény#iskola#gyerekek

Címlapról ajánljuk