Külföld

Nagyot tévedett a férfi, aki ellopta az Óz, a nagy varázsló híres tűzpiros cipőit

rtl.hurtl.hu

2023. október 14. 11:54

A több mint egymilliárd forintot érő cipellőt öt éve találták meg, több mint tíz évvel azután, hogy ellopták egy múzeumból. Most kiderült, hogy a tolvaj miért lopta el. Mint kiderült, óriásit tévedett. 

Bűnösnek vallotta magát egy 76 éves amerikai férfi az 1939-es Óz, a nagy varázsló című filmben viselt tűzpiros cipő ellopásában – jelentette az AP amerikai hírügynökség. Terry Jon Martin egy vádalku keretében ismerte be, hogy ő lopta el a 3,5 millió dollárt, azaz átszámítva több mint egymilliárd forintot érő filmes relikviát, amit Judy Garland viselt a musical forgatásán.

A vádalku részeként az ügyészség nem kéri börtönbüntetés kiszabását a rossz egészségügyi állapotban lévő férfira. Ügyvédje elmondása szerint a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő férfi „gyakorlatilag lassan megfullad”, és a vádalku lehetőséget ad neki arra, hogy az otthonában haljon meg.

A cipőt 2005-ben lopták el a minnesotai Judy Garland múzeumból, és 2018-ben találta meg az FBI. Egészen idén tavaszig azonban senkit sem tartóztattak le a lopás miatt.


Terry Jon Martin a bíróság előtt tett beismerő vallomásában elmondta, hogy azért lopta el a magyarul tűzpiros, angolul azonban rubinvörösnek nevezett cipőt, mert azt hitte, hogy a lábbelin valódi rubinkövek vannak, és azt tervezte, hogy eladja azokat. Amikor azonban elvitte egy orgazdához, az közölte vele, hogy a rubinok valójában üvegből vannak. Ezután megszabadult tőlük.

Azt máig nem lehet tudni, hogy a cipők hol voltak, amíg az FBI meg nem találta azokat azután, hogy egy férfi jelentkezett a cipőt biztosító cégnél, közölve, hogy segíteni tud a filmes relikvia visszaszerzésében.

A cipőből egyébként összesen négy pár létezik. Egyet az amerikai filmakadémia őriz, egy másikat a Smithsonian múzeum, a harmadik pedig egy magángyűjtő birtokában van. Az ellopott és megtalált cipőt jelenleg az FBI őrzi.

Nyitókép: az Óz, a nagy varászló című filmben hordott tűzpiros cipő, az amerikai filmakadémia kiállításán. Fotó: Jill Connelly/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#Óz a nagy varázsló#tűzpiros cipő#cipő#film#lopás#relikvia#hollywood#bíróság

Címlapról ajánljuk