Külföld

Szlovákia meghosszabbítja az ellenőrzést a magyar határon

rtl.hurtl.hu

2023. október 11. 15:14

Schengen felfüggesztve, mindenkit ellenőriznek a határon a Magyarország felől érkező illegális migránsok tömege miatt.

November 3-ig meghosszabbította a szlovák kormány az ideiglenes határellenőrzéseket a szlovák-magyar határon az illegális migráció miatt – írja az Újszó.

„Az ellenőrzéseket az eddigiekhez hasonlóan Szlovákia Magyarországgal közös belső határának teljes hosszában rugalmasan, az aktuális fenyegetettséggel arányosan és a biztonsági helyzet alakulásától függően hajtják végre” – áll a belügyminisztérium beadványában.

Mint írják, az ellenőrzések bevezetése óta csökkent a Magyarországról Szlovákiába irányuló illegális migráció: amíg a 39. héten 2496 illegális határátlépőt regisztráltak, addig 40. héten 1929 főre csökkent a számuk. A magyar kormány nem reagált arra, hogyan érkezhetnek nagy tömegek az „Európa védőbástyájának” nevezett határkerítés ellenére a magyar-szlovák határhoz.

Ahogyan mi is megírtuk, újra csak ellenőrzés után lehet átlépni a szlovák-magyar határt – erről még október elején döntött a pozsonyi kormány. A teljes szlovák-magyar határszakaszon visszaállították a szúrópróbaszerű ellenőrzéseket, először csak október 14-éig, majd most újabb szűk három hétre.

A döntést az illegális migráció megfékezésével indokolták, magyar kormány Brüsszelt hibáztatja. A hétvégén arról is írtunk, hogy Pozsony rendkívüli állapotot hirdetett a szlovák főváros területén tranzitmigráció miatt.

A témában az RTL Híradója is készített riportot:


Nyitókép: RTL

#Külföld#szlovákia#határellenőrzés#hosszabbítás

Címlapról ajánljuk