Külföld

Gyanús aktivitás a műholdakon: Észak-Korea elkezdhette a fegyverszállítást Oroszországnak

rtl.hurtl.hu

2023. október 9. 17:44

A műholdfelvételek azt mutatják, megélénkült meg a két ország közti vasúti közlekedés.

 

Észak-Korea fegyvereket szállíthat Oroszországnak, állítja egy szakértő szervezet a két ország között megélénkült vasúti forgalomról készült műholdas felvételekre hivatkozva. Már a múlt hónapban is szóltak pletykák arról, hogy Kim Dzsongun így segítheti ki Vlagyimir Putyint az orosz-ukrán háborúban.

Az AP News szerint Kim azt kérheti a fegyverekért cserébe, hogy Oroszország ossza meg vele a náluk fejlettebb hadi technológiáját, hogy Kim nukleáris programját segítse. A Center for Strategic and International Studies szerint a forgalom „drámai megnövekedése” logikus lépés a két vezető múlt havi találkozója után.

Emlékeztetnek azonban, hogy pontosan nem lehet megállapítani, mik vannak a vasúti kocsikban, amelyek Oroszországba tartanak Észak-Koreából. Jelenleg 73 vonat van forgalomban a két ország között, míg az utóbbi öt évben összesen csak húsz haladt át a határon.


Az USA és Dél-Korea vezetősége is azt üzente, hogy komoly következményei lehetnek Oroszországra nézve a dolognak, mivel a fegyverszállítás az ENSZ tiltásába ütközik. A szervezet tagországainak tilos fegyverekkel kereskedniük Észak-Koreával.

A Fókusz riportja Putyin és Kim Dzsongun szeptemberi találkozójáról:


Nyitókép:  Contributor / Getty Images

#Külföld#kim dzsongun#vlagyimir putyin#vasút#fegyver#szállítás#oroszország#észak-korea#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk