Külföld

Átütő ajándékokkal lepte meg egymást Putyin és Kim Dzsongun

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 14. 17:39

Putyin egy orosz puskát adott ajándékba az észak-koreai diktátornak. Cserébe ő is kapott egy észak-koreai gyártmányú fegyvert.

Vlagyimir Putyin orosz-elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető puskát adtak egymásnak ajándékba – közölte a Kreml, miután a két diktátor csúcstalálkozót tartott Oroszország távol-keleti részén.

A Guardian szerint Putyin a legkiválóbb minőségű orosz puskát adta ajándékba Kim Dzsongunnak. Cserébe ő is kapott egy észak-koreai gyártmányú puskát – mondta újságíróknak Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Putyin emellett egy olyan űrutazáshoz használatos kesztyűt is adott Kimnek, amely már többször járt az űrben. Kim Dzsongun az oroszországi találkozójukon meghívta Putyint Észak-Koreába, Putyin pedig elfogadta a meghívást – jelentette csütörtökön a KCNA phenjani állami média.

A szóvivő időszerűnek, hasznosnak és konstruktívnak nevezte a két vezető tárgyalásait, és hozzáfűzte, hogy Moszkva folytatja kapcsolatainak fejlesztését Phenjannal: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter októberben Észak-Koreába látogat.

Kim Dzsongun szerdán találkozott Putyinnal a Vosztocsnij űrközpontban. A KCNA tájékoztatása szerint megállapodtak a két ország stratégiai és taktikai együttműködésének további erősítésében „a katonai fenyegetésekkel, provokációkkal és az imperialisták zsarnokságával” szemben.

Arról nem számoltak be, amiről nyugati szakértők már hetek óta beszélnek, hogy Oroszország hagyományos fegyvereket, köztük tüzérségi lövedékeket kér Észak-Koreától élelmiszerért és nyersanyagokért cserébe.


Nyitókép: Reuters/KCNA.

#Külföld#vlagyimir putyin#észak-korea#kim dzsongun#puska#tárgyalás

Címlapról ajánljuk