Külföld

Putyin elfogadta Kim Dzsongun meghívását Észak-Koreába

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 14. 10:05

Vlagyimir Putyin orosz elnök az észak-koreai hírügynökség szerint „örömmel elfogadta” Kim Dzsongun meghívását.

Vlagyimir Putyin orosz elnök elfogadta Kim Dzsongun meghívását, hogy „egy alkalmas időpontban” látogasson el Észak-Koreába – jelentette csütörtökön az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA).

Kim Dzsong Un szerdán találkozott Putyinnal a Vosztocsnij űrközpontban, ahol megállapodtak a két ország stratégiai és taktikai együttműködésének további erősítésében „a katonai fenyegetésekkel, provokációkkal és az imperialisták zsarnokságával” szemben.

Az MTI szerint az orosz elnök üdvözölte az észak-koreai vezetőt, aki a fogadás végén látogatásra invitálta Putyint egy olyan időpontban, amely neki is alkalmas. A KCNA tájékoztatása szerint „örömmel elfogadta” a meghívást, ugyanakkor Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán azt mondta: 

egyelőre nincs tervben Putyin phenjani látogatása.

Oroszország biztosan győzni fog a „gonosz elleni harcban” – erről beszélt Putyin elnökkel tartott találkozóján Kim Dzsongun. Az észak-koreai diktátor, aki 2019 óta először hagyta el országát, most páncélozott luxusvonattal érkezett Oroszország távol-keleti űrközpontjába.

Kim Dzsongunnak egyebek mellett bemutatják az orosz Csendes-óceáni Flotta képességeit, majd ellátogat a Távol-keleti Szövetségi Egyetemre és Orosz Tudományos Akadémia létesítményeibe is. Moszkva legfontosabb célja a találkozóval, hogy lőszert szerezzen az Ukrajna elleni háborújához, a témában az RTL Híradója is készített anyagot:

Nyitókép: North Korea's Korean Central News Agency. (KCNA) via Reuters  

 

#Külföld#vlagyimir putyin#kim dzsongun#észak-korea#meghívás#találkozó

Címlapról ajánljuk