Külföld

„9/11-hez hasonlítanám a helyzetet, durvább, mint az elmúlt húsz évben bármikor” – egy Izraelben élő magyar szívszorító beszámolója

Major EszterMajor EszterMohos MátéMohos Máté

2023. október 8. 17:41

Róna Aser megszokta, hogy ha eszkalálódik az erőszak, mozdulni kell, de a mostani támadás nagyságrendekkel súlyosabb – és megkérdőjelezi az eddigi felfogást, ami szerint a hadsereg ott van, és éberen vigyáz.

A szeptember 11-i terrortámadásokhoz hasonlítja a mostani helyzetet egy Izraelben élő magyar férfi, aki szerint a helyzet „durvább, mint az elmúlt húsz évben bármikor” – derül ki az RTL Híradó által készített interjúból.

Róna Aser, 22 éve Izraelben élő magyar férfi Tel-Aviv mellől adott interjút az RTL Híradónak. „Azért jöttünk Ramatganba, mert a sógornőm itt lakik. Az első reakciónk az volt, hogy hagyjuk el Gázától négy kilométerre található lakhelyünket.” Egy ezerfős településről menekült el. Azt mondta, hogy az elmúlt húsz évben látott már itt egyet s mást, de a mostani eszkaláció „nagyságrendekkel durvább”.

Róna Aser azt is mondta, hogy gyerekeik miatt az első adandó alkalommal elmennek, ha fellángol az erőszak: „ez ha nem is rutin, de egy jól begyakorolt szisztéma lett az elmúlt években”. A mostani helyzetet 

9/11-hez hasonlítanám, nagyon meglepetésszerű, sokkal-sokkal súlyosabb támadás, mint az elmúlt húsz évben bármikor 

– tette hozzá.

„9/11-hez hasonlítanám a helyzetet, durvább, mint az elmúlt húsz évben bármikor” – egy Izraelben élő magyar hátborzongató beszámolója
Fotó: MTI / AP / Fatima Shbair

Felkavaró, félelmetes érzés

A támadás pillanatáról így számol be: „este még önfeledten ünnepeltünk, reggel hat óra harminckor pedig egyszer csak megszólalt a riadó, és elkezdtek hullani a rakéták”. Ekkor egyből a telefon után nyúltak, pedig sábátkor vallási okok miatt egyébként nem használnak elektromos eszközöket. Jöttek is az értesítések a helyi önkormányzattól, és a kibuc erre szakosodott vészhelyzeti csoportjától.

Eltelt némi idő, amíg a hírekből átjött, hogy nagyságrendekkel súlyosabb a probléma, mint általában

– tette hozzá. Az Izraelre eső több ezer rakéta miatt a szombati nap folyamán kétszer riasztották őket, amíg a bunkerben várakoztak. Olyan soha nem történt meg velük, hogy egy egész napig óvóhelyen kellett lenni, ám mivel hallották, hogy fegyveresek is betörtek az ország területére, most ez lett a helyzet.

Ez egy nagyon új és meglehetősen felkavaró, félelmetes érzés volt

– mondta. A bunkerben társasjátékoztak, és próbálták követni a híreket: emberrablásokról, tömegmészárlásokról hallanak. Még a mellettük lévő, nagyjából két kilométerre lévő kibucból is érkeztek ilyenekről információk. „Itt a falu utcáin a terroristák, a rendőrök és a katonák lövik egymást, a hatóságok házról házra haladva tisztítják meg a települést. Aki ott van, be van zárkózva, és imádkozik az életéért” – mondta.

Egyelőre nem tiszta, hova mennek tovább mostani tartózkodási helyükről, de már több felajánlást is kaptak, amiket Róna nagyon köszön. „Nem tudom, az elmúlt időszakban hogy tudjuk majd magunkat túltenni” azon, hogy a korábbi eszkalációkkal ellentétben most fegyveresek is behatoltak az országba.

Ez megkérdőjelezi az eddigi felfogást, ami szerint a hadsereg ott van, és éberen vigyáz. Hát, most valaki nagyon elaludt

 – tette hozzá. Azt reméli, hogy most „móresre tanítják a Hamászt”, de ez nehéz lesz, hiszen a terrorszervezet „köztudomásúan” szeret polgári létesítmények mellé települni, így „ez egy nagyon egyenlőtlen küzdelem ilyen szempontból”.

Rónának hat gyereke van, közülük kettő katona, ám tudomása szerint őket még nem mozgósították. Nem akarja otthagyni Izraelt, ahova ezer szállal kötődik családja, és ő maga is kettős állampolgár.

Nyitókép: RTL Híradó / MTI / EPA / Abir Szultan

#Külföld#izrael#Hamász#támadás#magyar#terrorizmus#emberrablás#riadó#top hírek

Címlapról ajánljuk