Külföld

Magyarországi roma turistacsoport 87 tagja rekedt Izraelben: Sokan nem tudnak már élelmet és vizet venni maguknak, mert elfogyott a pénzük

Nagy MartinNagy MartinMohos MátéMohos Máté

2023. október 7. 18:41

Egy 120 fős roma turistacsoport 87 tagja rekedt Izraelben, a tel-avivi Ben-Gurion repülőtéren. Ifj. Rostás-Farkas György, a Roma Szeretetszolgálat elnöke arról beszélt az rtl.hu-nak, hogy a turisták esti járatát törölték, és nem tudni, mikor juthatnak haza Magyarországra. Sokan nem tudnak már élelmet és vizet sem venni maguknak, mert elfogyott a pénzük. A konzulátus munkatársa azt mondta a bajbajutottaknak, hogy saját magukról kell gondoskodniuk, holott sokan már a repülőjegyüket sem tudják megvásárolni.

Egy 120 fős roma turistacsoport 87 tagja rekedt Izraelben, a tel-avivi Ben-Gurion repülőtéren a terrortámadások közepette – tudta meg az rtl.hu.

Erről Ifj. Rostás-Farkas György, a Roma Szeretetszolgálat elnöke arról számolt be az rtl.hu-nak. A szeretetszolgálat pár munkatársa indult el egy nemzeti ünnepre Izraelbe egy 120 fős turistacsoporttal, ebből Rostás-Farkas tudomása szerint már 20-30 ember korábban hazajött Magyarországra.  

Rostás-Farkas azonnal hívásokat kapott kollégáitól, amikor eszkalálódott a konfliktus, hiszen nem tudták, hogy mit tegyenek: a szállodában kellett maradniuk, nem mehettek ki az utcára sem. Ezután felvette a kapcsolatot a tel-aviv-i magyar nagykövetséggel, hogy minél előbb védelmet biztosítsanak a bajbajutott turistáknak, és hogy minél előbb hazaszállíthassák őket. A konzulátus képviselője kiment hozzájuk a helyszínre, ahonnan rendőri-katonai kísérettel elvitték őket a reptérre.

Olyan helyzet állt elő, hogy nagyon sokan nem tudnak már élelmet és vizet venni maguknak, mert elfogyott a pénzük. A konzul azt mondta nekik, hogy saját magukról kell gondoskodniuk, pedig nagyon sokan már a repülőjegyüket sem tudják megvenni

– mesélte el a Roma Szeretetszolgálat elnöke.  

Hozzátette, a konzulátus szállást próbál biztosítani számukra. Mint mondta, jelenleg mindannyian a reptéren tartózkodnak, azonban az esti járatukat törölték, emiatt sokan kétségbeestek. Arról is beszélt, hogy nemcsak cigány származásúak, hanem kisebb számban magyarok is vannak köztük.

Frissítés: Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos időközben közvetlen anyagi támogatást küldött a repülőtéren ragadt magyarországi turistáknak. 

Frissítés #2: A turistacsoport vezetője vasárnap a 24.hu-nak azt nyilatkozta: „Tegnap óta kapcsolatban vagyok az illetékes izraeli minisztériummal, a magyar kormánnyal és a konzullal is, aki nagyon sokat segít, kaptunk élelmet, kávét, innivalót, gyümölcsöt. Továbbá sok magyarországi roma segített bennünket pénzzel, ebből mindenkinek meghosszabbítottuk három nappal a biztosítását, és még enni-innivalót is tudtunk vásárolni”.

Szijjártó Péter miniszter szombaton közölte: a szóban forgó repülőtér egyelőre nem zárt be, de egyes légitársaságok törölnek járatokat, ezért tervezett utazás esetén fokozott tájékozódás szükséges. 

Az Izraelben rekedt turistacsoport ügyében megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, hogy megtudjuk, mikor történhet meg a kimenekítésük. Ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

Mint arról beszámoltunk, szombaton rakétaeső zúdult Izraelre Gázából. Az Irán támogatását élvező, a Gáza övezetet irányító Hamász iszlamista szervezet fegyveresei összehangolt, meglepetésszerű akcióba kezdtek, a szárazföldi támadással párhuzamosan az övezetből több ezer rakétát lőttek ki. A helyi média szerint

már legkevesebb 150 izraeli meghalt a támadásokban, 1100-an pedig megsérültek, valamint több tucatnyi embert elraboltak és túszul ejtettek.

Izrael teljes mozgósítást rendelt el a bombázás után, Benjámín Netanjáhu miniszterelnök pedig kijelentette: Izrael háborúban áll. A magyar kormány is elítélte a terrortámadást, Szijjártó Péter szerint a tel-avivi magyar nagykövetség munkatársai épségben vannak, folyamatosan tartják velük a kapcsolatot. A külgazdasági és külügyminiszter az Izraelben tartózkodó magyaroknak is üzent, valamint a délután folyamán közölte: Gázában többségében kiskorú magyar gyerekek rekedtek. Szombaton Iszmáil Haníje, a Hamász vezetője is megszólalt a támadásról. 

Izrael megtámadásával az RTL Híradója is foglalkozott:

A Híradó stábjának megszólalt egy magyar nő is, aki családjával Tel Avivban rekedt:

Nyitókép (illusztráció): Ronen Zvulun / File Photo / Reuters

 

#Külföld#izrael#jeruzsálem#tel-aviv#repülőtér#roma#turistacsoport#ma

Címlapról ajánljuk