Külföld

Iráni női aktivista kapta a Nobel-békedíjat

rtl.hurtl.hu

2023. október 6. 11:16

Narges Mohammadi iráni nőjogi aktivista kapta a 2023-as Nobel-békedíjat

Narges Mohammadi iráni nőjogi aktivista kapta a 2023-as Nobel Békedíjat, a nők elnyomása elleni küzdelme miatt – közölte pénteken a díjat odaítélő bizottság. A bizottság közölte:

Bátor harca óriási áldozattal járt. A rezsim 13 alakommal tartóztatta le, ötször elítélték és összesen 31 év börtönre, valamint 154 korbácsütésre ítélték. Jelenleg is börtönben van.

A díjat azután kapta, hogy tavaly szeptemberben hatalmas tüntetések voltak Iránban, miután meghalt egy fiatal nő, aki azért tartóztattak le, mert fejkendő nélkül ment ki az utcára.  A hatóságok azt állították, hogy szívelégtelenség végzett vele, a nő rokonai szerint viszont agyonverték.

 

„Szabadságot akarunk, azt, hogy a szél szabadon belekaphasson a hajunkba” 

Fókusz Plusz riportjában megszólalt az itthoni iráni közösség több tagja is, mindannyian megrendültem nyilatkoztak az iráni állapotokról:

A hónapokig tartó tüntetések után decemberben elterjedt, hogy megszüntetik az iráni erkölcsrendészetet, a társadalom viselkedését, például a nők kötelező fejkendőviseletét ellenőrzi. Az iráni állami televízió azonban ezt végül cáfolta:

Áprilisban két nőt tartóztattak le, miután biztonsági kamerás felvétel készült arról, ahogy egy férfi joghurttal önti le őket, mert nem viseltek fejkendőt. 

 

Az iráni állami média júliusban jelentette, hogy folytatja a járőrözést az iráni erkölcsrendőrség annak érdekében, hogy a nők betartsák a szigorú iszlám öltözködési szabályokat. A Nobel-békedíj bejelentésének hetében egy 16 éves lányt olyan brutálisan vertek meg a teheráni metróban erkölcsrendészek, hogy kómába került. Az eset után az iráni hatóságok letartóztatták a lány anyját

Nyitókép: Narges Mohammadi egy 2007-ben készült felvételen, Teheránban. Fotó: Morteza Nikoubazl/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#nobel-békedíj#irán#narges mohammadi

Címlapról ajánljuk