Külföld

Nem viselt fejkendőt a 16 éves lány, ezért úgy megverték az iráni erkölcsrendészek, hogy kómába került

rtl.hurtl.hu

2023. október 4. 19:14

A hivatásos álláspont szerint a súlyos sérüléseket az okozta, hogy rosszul lett a metrón, és beütötte a fejét. 

Az iráni erkölcsrendészek úgy megvertek egy 16 éves lányt, hogy a tinédzser kómába került – állítják emberjogi aktivisták. Armita Geravandra azért támadtak a hatóság emberei, mert nem tartotta be a fejkendő viselésére vonatkozó szabályokat. 

Közzétettek egy felvételt is, amelyen az látható, hogy a lány testét egy metróvagonból emelik ki. A hivatásos álláspont szerint a súlyos sérüléseket az okozta, hogy rosszul lett a metrón, és beütötte a fejét. 


Az aktivisták egy képet is közöltek, amelyen állításuk szerint a kórházban fekvő lány látható.

A 16 éves Armita Geravandra szülei azt nyilatkozták, hogy megnézték a felvételeket, és ennek alapján biztosak abban, hogy baleset történt. A korábbi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy gyakoriak a kényszer hatására tett nyilatkozatok, a közzétett felvételeken pedig a vagon belsejében történtek nem látszódnak.

A hatóságok a hozzátartozók telefonját is elvették, amikor bementek a kórházba, hétfőn pedig rövid időre őrizetbe vették a Sharq újság egyik újságírónőjét, aki odament, hogy beszámoljon az esetről. 

Iránban 10 hónapja törtek ki zavargások, mert az intézkedő rendőrök őrizetbe vettek egy 22 éves nőt, Mahsa Aminit, aki később meghalt. Egy darabig az erkölcsrendészek eltűntek az utcákról, de nemrég ismét visszatértek és folytatják a járőrözést annak érdekében, hogy a nők betartsák a szigorú iszlám öltözködési szabályokat.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#irán#erkölcsrendészet#fejkendő

Címlapról ajánljuk