Külföld

ENSZ: ukrajnai fogolytáborokban embereket kínoztak halálra az oroszok

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 25. 15:23

Moszkva tagadja a jogsértéseket, viszont a meghallgatásra sem mentek el.

Az orosz katonák olyan brutálisan megkínozták az áldozataikat, hogy azok közül nem egy belehalt – közölte hétfőn az ENSZ által megbízott vizsgálóbizottság vezetője a Reuters szerint.

Erik Møse, az Ukrajnával foglalkozó vizsgálóbizottság elnöke az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén elmondta, a csoportja „további bizonyítékokat gyűjtött össze arra vonatkozóan, hogy az orosz fegyveres erők által az ellenőrzésük alatt álló területeken széles körben és szisztematikusan kínoztak meg embereket”.

Møse bizottsága ellátogatott Ukrajna korábban orosz erők által megszállva tartott részeire, például Herszon és Zaporizzsja régiókba. Kiderült, a kínzásokat elsősorban az orosz hatóságok által működtetett fogolytáborokban követtek el.

A bizottság korábban azt mondta, hogy az orosz erők által Ukrajnában elkövetett jogsértések, beleértve a kínzást is, emberiesség elleni bűncselekménynek minősülhetnek.

Oroszország tagadja, hogy atrocitásokat követett volna el Ukrajnában. Lehetőséget kaptak arra, hogy a tanácsi meghallgatáson válaszoljanak a vádakra, de az orosz képviselő nem vett részt a meghallgatáson.

Nyitókép: Reuters/Denis Balibouse.

#Külföld#kínzás#oroszország#orosz-ukrán háború#ukrajna#ensz#erik mose

Címlapról ajánljuk