Külföld

Öt bolgárt vádolnak oroszoknak való kémkedéssel az Egyesült Királyságban

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 21. 20:12

Azzal vádolnak öt bolgárt az Egyesült Királyságban, hogy Oroszországnak kémkedtek három évig. 

Öt Egyesült Királyságban élő bolgár ellen emeltek vádat kémkedés miatt – írja a Guardian. A vád szerint a három férfi és két nő, 2020 augusztusa és idén február között kémkedett Oroszországnak.

Az öt vádlott 29 és 45 év közötti. Érdekesség, hogy külföldi állampolgárok kémkedése miatt a brit bíróságok nagyon ritkán emelnek vádat, az ügyüket gyakran kiutasítással kezelik. Az Egyesült Királyság és Oroszország közötti kapcsolatok azonban nagyon megromlottak az Ukrajna ellen indított háború óta.

A 45 éves Orlin Ruszev, a 41 éves Bizer Dzsambazov, a 31 éves Katrina Ivanova, az ugyancsak 31 éves Ivan Sztojanov és a 29 esztendős Ványa Gaberova ellen a hivatalos vád úgy hangzik majd, hogy 2020. augusztus 30. és 2023. február 8. között olyan információk összegyűjtésére szövetkeztek, amelyekből valamely ellenséges ország közvetlenül vagy közvetve hasznot húzhat – áll a vádhatóság csütörtöki londoni tájékoztatásában.

A vád hivatalos meghatározása szerint mindezt abból a célból tették, hogy károsítsák a brit állam biztonságát és érdekeit.

A vádemelés a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága által végzett vizsgálat eredménye. Ruszev, Dzsambazov és Ivanova ellen februárban már vádat emeltek hamis brit, bolgár, francia, olasz, spanyol, horvát, szlovén, görög és cseh személyazonosító okmányok birtoklása címén.

#Külföld#bulgária#kémkedés#egyesült királyság#vádemelés

Címlapról ajánljuk