Külföld

Civilek halnak a hegyi-karabahi harcokban – tűzszünetet rendeltek el

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 20. 12:50

Az azerbajdzsáni elnök szerint csak akkor fogják leállítani a hadműveletet, ha az örmény alakulatok leteszik a fegyvert. Ez meg is történt szerdán.

Legkevesebb hét civil életét vesztette, és további 35-en megsebesültek a hegyi-karabahi harcok következtében, közölte az Armenpress örmény hírügynökség szerdán a szakadár terület ombudsmanjának, Gegam Sztepanjánnak a közlésére hivatkozva. 

A harcoknak összesen 32 halottja és 200 sebesültje van a legfrissebb adatok szerint.

Szerdán kora délután, amikor a harcok már 24 órája zajlottak, tűzszünetet rendeltek el a térségben – írta a BBC. A hegyi-karabahi örmény erők ezzel elfogadták az azerbajdzsáni követelést.

Korábban bejelentették, hogy a halálos áldozatok között van Martuni város polgármestere, Aznavur Szagján. Az ombudsman megerősítette a hírt. Az Azatutyun örmény rádió szerint Szagján kedden napközben veszítette életét „Azerbajdzsán hegyi-karabahi támadásának következtében”, írja az MTI.

Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetésében kijelentette, hogy Baku csak akkor fogja leállítani hegyi-karabahi terrorellenes hadműveletét, ha az örmény alakulatok leteszik a fegyvert, közölte az elnök sajtószolgálata szerdán.

Mint arról beszámoltunk, Azerbajdzsán „terrorizmusellenes” akcióba kezdett Hegyi-Karabah régióban, hogy kiűzze az általa katonainak tartott örmény alakulatokat.

Karabah fővárosában, Sztepanakertben hangos lövöldözés volt hallható kedden, a közösségi médiában pedig több erről készült felvétel is megjelent. Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium azt közölte, hogy „lefegyverzi az örmény fegyveres erők alakulatait és semlegesíti az örmény katonai infrastrukúrát”. 

A tárca szerint „a terrorelhárító művelet” néhány órával azután kezdődött, hogy négy katona és két polgári személy meghalt egy „örmény diverzáns akcióval elhelyezett akna miatt” Hegyi-Karabahban. 

A védelmi minisztérium szerint „az örmény fegyveres erők egységei” Hegyi-Karabahban tüzérségi tüzet nyitottak az azerbajdzsáni erőkre Aghdam térségében, amire „megtorló intézkedéssel” válaszoltak. Az örmény védelmi tárca ugyanakkor azt közölte, hogy az Azerbajdzsánnal közös határán viszonylag stabil a helyzet.

Korábban megírtuk, hogy az azerbajdzsáni hatóságok csaknem kilenc hónapja blokkolják azt az útvonalat, amely az örmények által lakott Hegyi-Karabahot köti össze Örményországgal. Miután nem engednek át semmilyen szállítmányt a Vöröskereszt kamionjain, valamint egy aknamentesítéssel foglalkozó szervezeten kívül, súlyos élelmiszerhiány alakult ki. 

A Lachin folyosó blokádja miatt 120 ezer örmény éhezik, és nem jut elegendő gyógyszerhez, higiéniai termékhez, valamint üzemanyaghoz. Hegyi-Karabahban a hatóságok szerint minden harmadik haláleset oka az alultápláltság. 

Nyitókép: sorban állás kenyérért Karabah fővárosában, Sztepanakertben 2023 augusztusában Fotó:  Marut Vanyan/picture alliance via Getty Images

#Külföld#Hegyi-Karabah#azerbajdzsán#harcok

Címlapról ajánljuk