Külföld

„Sokan elájulnak, amikor kenyérért állnak sorba” – elzárták az azeriek a Hegyi-Karabahba vezető utat, nincs élelmiszer

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 30. 15:13

A helyi hatóságok szerint minden harmadik haláleset oka az alultápláltság.

Az azerbajdzsáni hatóságok csaknem kilenc hónapja blokkolják azt az útvonalat, amely az örmények által lakott Hegyi-Karabahot köti össze Örményországgal. Miután nem engednek át semmilyen szállítmányt a Vöröskereszt kamionjain, valamint egy aknamentesítéssel foglalkozó szervezeten kívül, súlyos élelmiszerhiány alakult ki – írta a BBC.

A Lachin folyosó blokádja miatt 120 ezer örmény éhezik, és nem jut elegendő gyógyszerhez, higiéniai termékhez, valamint üzemanyaghoz. 

„Nincs tojás, nincs cukor, a kenyeret adagolják. A minap hajnali 4 órakor kellett felkelni, hogy beálljunk a sorba kenyérért, de az adagok is minimálisak” – mondta a BBC-nek Martakert város egyik lakója. 

Sokan annyira legyengültek már, hogy elájulnak mire sorra kerülnek. 

Jelentős problémát okoz a benzinhiány is, volt olyan terhes nő például, aki azért vesztette el a gyerekét, mert miután a kocsiban nem volt üzemanyag, nem tudták idejében kórházba szállítani. 

Hegyi-Karabahban a hatóságok szerint minden harmadik haláleset oka az alultápláltság. A helyiek attól tartanak, hogy télen még rosszabb lesz a helyzet, a városban ugyanis szünetel a gázellátás és gyakoriak az áramszünetek is. 

Annak ellenére, hogy kulturálisan sok közös van, a két dél-kaukázusi állam, Örményország és Azerbajdzsán között, a két ország évtizedek óta harcol Hegyi-Karabahért. Legutóbb 2020-ban volt katonai konfliktus, akkor az azeriek elfoglalták az összes olyan területet, amely körülvette Hegyi-Karabahot, így blokkolni tudják a szállítmányokat. 

Oroszország garantálta, hogy biztosítja a Lachin folyosón való átkelést, de miután Moszkva az ukrajnai háborúval van elfoglalva, az azeriek kihasználták az alkalmat, és december óta nem engedik át a szállítmányokat. 

Azerbajdzsán azzal vádolja Örményországot, hogy a kamionok valójában fegyvereket visznek. A két nemzetközi humanitárius szervezet, amely bejuthat Hegyi-Karabahba, a Nemzetközi Vöröskereszt és az aknamentesítő szervezet, a Halo Trust.

Nyitókép: David Mdzinarishvili/Reuters

 

#Külföld#Hegyi-Karabah#örményország#azerbajdzsán#élelmiszer#éhezés

Címlapról ajánljuk