Külföld

Kiengedték a börtönből az orosz ellenzéki aktivistát, majd „a börtön kapujában” újra letartóztatták

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 19. 16:44

Nem tartott sokáig az anarchista aktivista szabadsága.

Letartóztatták Oroszországban Azat Miftakov anarchista ellenzéki aktivistát röviddel azután, hogy kiengedték egy büntetőtáborból, ahol az előző éveket töltötte, írja a Meduza. Az aktivista ügyén a szintén bebörtönzött ellenzéki, Alekszej Navalnij is felháborodott, aki levelet is írt erről a hatóságoknak.

„Hat év börtönre ítélték koholt vádak miatt. Elképesztően elviselhetetlen körülményeket teremtettek számára a börtönben, mert nem volt hajlandó hamisan tanúzni ártatlan emberekkel szemben” – foglalta össze Navalnij az aktivista korábbi büntetőügyét.

Miftakovot szerinte azért tartóztatták le „a börtön kapujában”, mert egy börtönbéli spicli azt mondta, hogy terrorizmusra bíztatott egy megjegyzésével, amit tévénézés után tett. Navalnij most minél nagyobb publicitást szeretne szerezni aktivistatársának.

Az aktivistát először 2019-ben tartóztatták le, amikor a vádak szerint bombákat készített. Később az ügyészség megváltoztatta a vádakat. Miftakov arról beszélt, hogy a börtönben meg is kínozták. 2021-ben ítélték hat év börtönre, azonban most egy nagyon rövid ideig úgy tűnt, hogy korábban szabadulhat. Korábban nemzetközi civil szervezetek is követelték a matematikus Miftakov szabadlábra helyezését.

Nyitókép: Natdemina / Wikimedia Commons

#Külföld#orosz#ellenzék#aktivista#börtön#alekszej navalnij

Címlapról ajánljuk