Külföld

Videón, ahogy lángokban áll a híres szudáni toronyház

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 17. 19:46

Újabb harcok dúlnak a polgárháború sújtotta Szudánban, lángokban állt az észak-afrikai ország fővárosának ikonikus, kúp alakú toronyháza, a híres Greater Nile Petroleum Oil Company Tower is. 

Kigyulladt Szudán fővárosának több nevezetes épülete vasárnap a kormányerők és a lázadó milícia között kiújult harcokban – írja az MTI.

Az AFP francia hírügynökség által hitelesített – közöségi médiában megjelent – felvételek látható, amint lángokban áll Kartúm városközpontjának számos látványossága, köztük a híres Greater Nile Petroleum Oil Company Tower kúp alakú toronyháza is, amely a város egyik legmagasabb épülete. 

A korábban Twitterként ismert, X-nevű közösségi oldalon több felvétel is kering a kigyulladt épületekről. A BBC szerint egyelőre nem tudni, pontosan mitől borult lángba az ikonikus torony, eddig sérültekről vagy halálesetekről sem érkezett jelentés.


A város lakói arról számoltak be, hogy szombaton újabb heves összecsapások zajlottak a harcoló felek között: a hadsereg tüzérségi támadást indított a milicisták támaszpontjaival szemben, míg utóbbiak ellentámadást intéztek a hadsereg főhadiszállása ellen.

Szudánban április közepén tört ki fegyveres konfliktus Abdel Fattáh al-Burhán szudáni vezető és az egykori alelnöke, Mohamed Hamdan Dagalo vezette Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai szervezet között.

A konfliktus kirobbanása óta 5,2 millió ember volt kénytelen elmenekülni otthonából, becslések szerint eddig legalább 7500-an vesztették életüket. Áprilisban a Sivatagi karaván nevű titkos hadművelettel menekített ki a magyar honvédség 32 embert, köztük 7 magyart a polgárháború sújtotta afrikai államból. Az akcióról az RTL Híradója is készített riportot:


Nyitókép: Twitter / X

#Külföld#szudán#polgárháború#kigyulladt#torony

Címlapról ajánljuk