Külföld

Tizennégy magyart menekítettek ki Szudánból

rtl.hurtl.hu

2023. április 22. 11:32

Nyolc magyar állampolgár viszont még mindig ott van.

Kimenekítettek Szudánból tizennégy magyar és negyvennyolc külföldi állampolgárt, akik búvárkiránduláson vettek részt a közben polgárháborúba süllyedt ország partjainál – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy a konfliktus kitörésekor sikerült kapcsolatba lépni a részben magyar tulajdonú szervezőcéggel, illetve a hajó legénységével, akik „a magyar diplomáciai segítségnek és koordinációnak hála” a megfelelő mennyiségű üzemanyag vételezése után Szudán partjai helyett Egyiptom felé vették az irányt.

Az érintettek evakuálása sikerrel ért véget, a hajó már megérkezett az egyiptomi Gurdakába, a fedélzeten tizennégy magyar és tizenkét másik nemzet negyvennyolc állampolgárával, a legtöbbjük amerikai és olasz.

Az érintetteket a kairói magyar nagykövetség diplomatái várták a kikötőben. A magyarokat a nap folyamán Kairóba szállítják át konzuli segítséggel, és várhatóan már vasárnap haza tudnak térni Budapestre.

Tehát ez egy magyar vezetésű, többnemzeti evakuációs művelet volt, amelyért több ország helyi diplomatái is már kifejezték a köszönetüket számunkra – fogalmazott Szijjártó Péter.

Hozzátette: nyolc magyar állampolgárról tudnak, akik még Szudánban vannak, velük a körülményekhez képest folyamatos kapcsolatban állnak, és arra készülnek, hogy amint a biztonsági körülmények adottak lesznek, őket is evakuálják. A repterek egyelőre használhatatlanok, így nem lehet megindítani a mentést.

A kormány kapcsolatban van azokkal az országokkal, amelyeknek szintén vannak állampolgáraik Szudánban. Ha valamelyik állam meg tudja indítani az evakuációs akciót, akkor a többi nemzet tagjai is számíthatnak a segítségre.

A miniszter azt mondta, hogy a fejleményeket figyelemmel követik, és mindent megtesznek a magyar veszélyeztetettek biztonságba helyezéséért.

Nyitókép: Lakatos Péter/MTI

#Külföld#szudán#szijjártó péter#polgárháború

Címlapról ajánljuk