Külföld

Két hétig rettegésben tartotta Amerikát a szökött rab, akivel a rendőrök fotózkodtak

Czeglédi FanniCzeglédi Fanni

2023. szeptember 14. 14:50

Drámai hajtóvadászat ért véget nemrég az Egyesült Államokban. Augusztus végén a gyilkosságért elítélt Danelo Cavalcante szökött meg a Chester megyei börtönből, végül helyi idő szerint szerdán tudták elkapni. A rabot egyébként is veszélyesnek tartották, egy ponton azonban fegyvert is lopott, és terrorizálta a helyieket. Hogyan csúszott ki majdnem két héten át a hatóságok kezei közül? Miért az volt az első, hogy egy összeálljanak vele egy közös fotóra, miután elkapták?

A múlt héten fellélegzett az Egyesült Királyság, ugyanis elfogták a börtönből megszökött, terrorizmussal gyanúsított Daniel Khalife-ot. A férfi egy ételszállító furgon aljára kötözte magát, úgy szökött meg, majd utána napokig szabadon mászkált az országban.

Az amerikai Pennsylvania államban a 34 éves Danelo Cavalcante szökött meg a börtönből, és bár időről időre látták felbukkanni, majdnem két hétig simán palira vette a rendőrséget. Szökése utolsó napjaiban már több mint 500 ember kereste, nyomravezetői díjként pedig 25 ezer dollárt, vagyis mintegy 9 millió forintot ajánlottak érte. 

Cavalcantét végül a rendőrség 4 éves kutyája, Yoda csípte el és harapta fejbe.

Ki ez a férfi és miért ítélték el?

Danelo Cavalcante augusztus 31-én szökött meg a Chester megyei börtönből filmbe illő módon: az udvaron, két fal között rákjárásban mászott fel a tetőre, hogy látótávolságon kívülre kerüljön, majd átfutott egy másikon, átmászott a kerítésen, és végül átverekedte magát a szögesdróton is – derült ki utólag.


Cavalcanténak jó oka volt a szökésre, ugyanis augusztus 16-án az esküdtszék elsőfokon elítélte őt Deborah Brandão 2021-es meggyilkolásáért. Ez a bűncselekmény Pennsylvaniában kötelezően életfogytiglani börtönbüntetést von maga után, a feltételes szabadlábra helyezésre esély sincs.

Brandão Cavalcante szomszédja volt, közben pedig másfél éven keresztül romantikus kapcsolatban is voltak. Cavalcante 38 késszúrással, két kisgyermeke szeme láttára ölte meg a nőt. Az áldozat nővére, Sarah a CNN-nek arról beszélt: a férfi eleinte kedves volt Brandãóval és a gyerekeivel, de ez idővel megváltozott. Sarah szerint a nővére elmondta, hogy a férfi „rendkívül féltékeny” volt, és teljesen más emberré vált, amikor ivott.

Azért ölt, mert már korábban is ölt

Az ügyet vizsgáló nyomozók szerint Cavalcante azért ölhette meg a nőt, mert az kiderítette, hogy a férfit Brazíliában is körözik egy 2017-es gyilkossági ügy miatt. A nő később pedig azzal fenyegetőzött, hogy leleplezi a párját a rendőrségen. Az ügyészek szerint ez volt az indítéka a gyilkosságra. A szökésére pedig túl azon, hogy életfogytiglani börtönre várt, tehát nem volt veszíteni valója az is rávehette, hogy sürgette az idő. Éppen arra várt, hogy átszállítsák egy szigorúbban őrzött állami börtönbe.

Cavalcantét már a szökés másnapján látták, nem messze a börtöntől. Ryan Dummond családja éppen lefekvéshez készülődött, amikor este fél 12 körül a férfi zajt hallott a földszintről, és észrevette, hogy az ajtó kissé nyitva van. Összeugrott a gyomra, majd többször fel-és lekapcsolta a villanyt, hogy jelezze a betolakodónak, hogy figyelik. Ekkor a férfi arra kérte a feleségét, hogy hívja a 911-et, de Cavalcante kisétált a konyhából a nappaliba, majd elhagyta a házukat.

Két hétig rettegésben tartott Pennsylvaniát, végül egy kutya fogta el, a rendőrség meg leszelfizett vele

Mindig egy lépéssel előrébb

Szeptember 2-án a rabot egy térfigyelő kamera felvételén látták, majd pár nap múlva egy botanikus kertben, amely már távolabb esett a börtöntől. Cavalcante ekkorra már több holmit is szerzett, egyebek közt táskát és egy kapucnis pulóvert. Szeptember 5-én egy birtokon látták a rabot, de az berohant az erdőbe, mielőtt a rendőrség elfoghatta volna. Közben két iskolakörzetet is bezártak a hatóságok, a diákoknak elővigyázatosságból nem kellett bejárniuk az intézményekbe.

A következő napokban a rendőrség a Longwood Gardens, egy pazar szépségű botanikus kert területére összpontosította a keresést, ám Cavalcanténak sikerült ellopnia egy furgont és ismét kicsúszott a rendőrség kezei közül – egy régi ismerősénél kereshetett menedéket, ugyanis egy kaputelefon felvétele rögzítette, hogy a férfi becsönget, ám az illető nem volt otthon. Autót amúgy úgy szerzett, hogy egy helyi tejgazdaság tulajdonosai az autóban hagyták a kulcsaikat, Cavalcante pedig, aki ezen a ponton valamelyest megváltoztatta a külsejét, élt a kínálkozó lehetőséggel. A szökevény ezután Phoenixville-ben akarta felvenni a kapcsolatot egy másik ismerősével, de ő sem volt otthon, de valaki kiszúrta a szökevényt, aki hívta a rendőrséget.

Amikor már több száz rendőr folytatta a szökött gyilkos keresését, a pennsylvaniai börtön közölte, hogy elbocsátotta a gyilkos szökésekor szolgálatban lévő toronyőrt. Cavalcante az elfogása előtti napokban már sokat hibázott: hétfő este egy autós jelezte a rendőrségnek, hogy egy férfit látott egy fasornál guggolni. Mire odament, a férfi eltűnt. A hatóságok körbevették a területet és lábnyomokat találtak, amelyek megegyeztek a börtöncipő mintájával. Ezt a cipőt aztán megtalálták, Cavalcante pedig lopott egy munkáscsizmát egy tornácról, és abban folytatta a szökést.

Két hétig rettegésben tartott Pennsylvaniát, végül egy kutya fogta el, a rendőrség meg leszelfizett vele
Mark Makela/Getty Images

Cavalcante ámokfutása egy családi házban volt a legijesztőbb: bejutott egy Coventry Road-i lakos garázsába és ellopott egy 22-es kaliberű puskát. A lakó pisztolyt rántott, és rálőtt a férfira, aki elmenekült. Cavalcante pulóverét a kocsifelhajtó szélénél találták meg. 

A rabot végül helyi idő szerint szerdán kora reggel fogták el, miután egy Yoda nevű rendőrkutya letámadta és fejbe harapta – közölték a hatóságok. Cavalcantét egy erdős területen, Chester megye északi részén vették körbe a taktikai csapatok, aki továbbra is ellenállt nekik, de erőszakkal őrizetbe vették. 

Hogy tűnt el mindig? 

„Röviddel azután, hogy megszökött a börtönből, egy nagyon-nagyon félreeső, nagyon-nagyon sűrű, erdős területen húzta meg magát, és az első pár napban alig mozdult” – mondta Robert Clark, Pennsylvania keleti körzetének felügyelő rendőrbíró-helyettese.

Szerinte Cavalcante

egy farmon talált görögdinnyén élt túl, a patakból ivott, az ürülékét pedig levelek és lombok alá rejtette, hogy a bűnüldöző szervek ne tudják követni a nyomát. 

Cavalcante később elmondta a nyomozóknak, hogy a rendőrök néhány ponton méterekre megközelítették, de mivel volt, hogy másfél napig is mozdulatlan maradt, azok egyszerűen elsétáltak mellette.


Végül egy, az erdő fölött elhaladó helikopter hőkamerája szúrta ki Cavalcantét, aki nem is sejtette, hogy a csapatok körbevették. 

Josh Shapiro, Pennsylvania kormányzója elismerését fejezte ki a bűnüldöző szerveknek a férfi elfogásáért, valamint a helyieknek, akik számtalan tippet adtak a hatóságoknak, hogy követhessék a rabot. 

Megünnepelni az elfogást

A rendőrök ezután tettek valami egészen furcsát, ami miatt komoly kritikákkal néztek szembe: csináltak egy csoportképet az elfogott, vérző fejű Cavalcantéval.

A pennsylvaniai állami rendőrség alezredese, George Bivens ezt azzal magyarázta, hogy a rendőrök elképesztően keményen dolgoztak, nagyon nehéz körülmények között, és büszkék a munkájukra. „Egyáltalán nem zavar, hogy fényképet készítettek a rabbal. Ismétlem, büszkék a munkájukra, biztonságban tartották a közösséget. Köszönöm nekik, jó munkát végeztek.”

De nem mindenkinek volt ennyire egyértelmű, hogy szükség volt a csoportképre. A Twitter egyik felhasználója azt írta:

nem hiszem el, hogy el kell magyaráznom, miért nem helyénvaló ez.


Egy másik posztoló szerint „vad” volt a szökevénnyel közös fotót készíteni, míg egy másik „igazán kínosnak” nevezte a dolgot – írja az Insider. Mások azt kommentálták, hogy a rendőrök mennyire büszkének tűnnek, pedig nem kellene annak lenniük, mert majdnem két hétig tartott, hogy Cavalcantét elfogják.

„Végre elkapták a gyilkost, majd készítettek vele egy szelfit. Lmao, a rendőrség a legnagyobb vicc” – véleményezte a fotót egy felhasználó, egy másik pedig úgy kommentálta az esetet, hogy:

a rendőrség tényleg úgy pózol Cavalcantéval egy csapatszelfihez, mintha megnyerték volna a szuperkupát, pedig 2 hétig bohóckodott velük.

Nyitókép: US Marshals Service Philadelphia

#Külföld#danelo cavalcante#Pennsylvania#szökött#szökés#börtön#rab#gyilkos#keresés#hajtóvadászat#gyilkosság#rendőrség#taktikai csapatok#ma

Címlapról ajánljuk