Külföld

Bitcoint bányásztak a nagymegyeri rendelőintézet alagsorában

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 14. 8:31

Egy felázás miatt derült fény a turpisságra.

A Parameter.sk cikke szerint a szlovákiai Nagymegyeren a helyi rendelőintézet alagsorában illegális Bitcoin-bányászat folyt. A helyzettel kapcsolatban Soóky Marián polgármester a képviselő-testület szerdai ülésén adott tájékoztatást.

Augusztus közepén, a búcsú előtti héten volt egy nagy eső, és a poliklinika épülete ilyenkor felázik. Augusztus 11-én a városháza alkalmazottait kértük meg, hogy tegyék rendbe az épület pincehelyiségeit. Tulajdonképpen ők merték ki lentről a vizet. Akkor hívott fel az épület üzemeltetője azzal, hogy az egyik üres, lezárt helyiségből fura hangok hallatszanak. Mivel nem volt kulcs hozzá, fel kellett törni, és akkor szembesültünk azzal, mi történik ott

– idézi a lap a polgármestert.

Soóky Marián elmondta, hogy a helyszínre azonnal redőröket hívtak, az ügyben eljárás indult. Azt nem tudni, milyen eszközöket foglaltak le és hogy mekkora kárt okoztak a városnak – az ilyen tevékenység ugyanis jelentős áramfogyasztással is jár. Azt sem tudni, hogy ezeket az eszközöket ki helyezhette el és üzemeltethette a poliklinika alagsorában, illetve hogy mikortól, írja a Parameter.

Kockzás Beáta, a városi hivatal vezetője arról tájékoztatott, hogy kiberbiztonsági incidens nem történt, a rendszer ugyanis nem csatlakozott a városi szerverre, így adatlopás sem történt.

Magyarországon is történt már hasonló eset, az RTL Híradójában beszámoltunk róla:

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Külföld#szlovákia#nagymegyer#bitcoin#bányászat

Címlapról ajánljuk