Külföld

Kim Dzsongun hivatalos látogatást tesz Oroszországban

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 11. 15:23

Amerika úgy véli, Oroszország fegyvereket akar szerezni az ukrajnai invázióhoz.

Néhány nappal ezelőtt beszámoltunk róla, hogy amerikai források közölték: Kim Dzsongun észak-koreai diktátor még ebben a hónapban Oroszországba utazhat, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. 

Az Egyesült Államok akkor úgy vélte, Moszkva katonai felszerelést próbál szerezni az ukrajnai háborúhoz.

Hétfőn megérkezett a Kreml hivatalos közlése is, amelyben bejelentették, hogy Kim Dzsongun a következő napokban hivatalos látogatást tesz Oroszországban.

„Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívására Kim Dzsongun, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság államügyeinek elnöke az elkövetkező napokban hivatalos látogatást tesz az Oroszországi Föderációban” – áll a közleményben.

Putyin hétfőn Vlagyivosztokba utazott a Keleti Gazdasági Fórum alkalmából. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ezt megelőzően közölte: nem szerepel a tervek között, hogy a két vezető ennek a rendezvénynek az alkalmából folytat majd megbeszélést.

Kim 2019 áprilisában már járt Vlagyivosztokban a páncélvonatján. 2011-ben történt hivatalba lépése óta az volt az első oroszországi látogatása – emlékeztet az MTI.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter júliusban Phenjanban járt, ahol a koreai háború befejezésének 70. évfordulója alkalmából megtartott rendezvényeken vett részt, felkeresett egy haditechnikai kiállítást, és Kimnek átadta Putyin üzenetét.

A dél-koreai hírszerzés szeptember 4-én azt az értesülést közölte, hogy Sojgu Észak-Koreával és Kínával közös haditengerészeti gyakorlat megtartását javasolta az észak-koreai vezetőnek. Erre reagálva a moszkvai katonai tárca vezetője kijelentette, hogy Oroszország minden szomszédjával tarthat közös katonai manővereket, ami alól Észak-Korea sem kivétel.

Nyitókép: MTI/AP/Ahn Jung Dzsun

#Külföld#észak-korea#diktátor#vlagyimir putyin#oroszország#látogatás#kreml#közlemény#fegyverek#orosz-ukrán háború#kim dzsongun

Címlapról ajánljuk