Külföld

Kim Dzsong Un Oroszországba utazhat, hogy találkozzon Vlagyimir Putyinnal

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 5. 7:24

Észak-Korea a jelek szerint fegyvereket szállít Moszkvának.

Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor még ebben a hónapban Oroszországba utazhat, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – írta a Sky News amerikai forrásokra hivatkozva.

A találkozó helyszíne várhatóan a két ország határához közeli Vlagyivosztok kikötőváros lesz.

Az Egyesült Államok szerint Moszkva katonai felszerelést próbál szerezni az ukrajnai háborúhoz.

Adrienne Watson, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője hétfőn közölte, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a múlt hónapban Észak-Korea fővárosába, Phenjanba utazott. Célja feltehetően az volt, hogy tüzérségi lőszert szerezzen az orosz hadseregnek.

Washington arra szólította fel Észak-Koreát, hogy szüntessék be a fegyvereladásokról szóló egyeztetéseket, és tartsák magukat a korábbi nyilatkozatukhoz, miszerint nem szállítanak Moszkvának katonai felszerelést.

A szándék komolyságát jelzi, hogy Szergej Sojgu azt is elképzelhetőnek nevezte, hogy Oroszország és Észak-Korea közös hadgyakorlatot tart majd. „Van egy régi orosz mondás: nem te választod meg a szomszédaidat. Jobb békében és harmóniában élni a szomszédokkal” – mondta az orosz védelmi miniszter.

Észak-Korea mindenesetre eddig tagadta, hogy bármilyen fegyverüzlete lenne Oroszországgal, ugyanakkor az Egyesült Államok szankciókat rendelt el három szervezettel szemben, ezeket azzal vádolják, hogy közük volt a két ország közötti katonai megállapodáshoz.

A New York Times szerint Észak-Korea műhold- és nukleáris tengeralattjáró-programját akarja modern technológiával fejleszteni, ezért cserébe tüzérségi lövedékeket és páncéltörő rakétákat adna Moszkvának. 

Nyitókép: Alekszej Nyikolszkij/MTI/EPA

#Külföld#észak-korea#fegyverszállítás#oroszország#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk