Külföld

Tömeggyilkosság Maliban: 60 embert öltek meg a terroristák

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 8. 7:26

Két helyen követtek el támadást iszlamista fegyveresek, egy folyami hajó és egy katonai tábor ellen.

Több mint hatvan embert megöltek terroristák Maliban, írja az MTI a nyugat-afrikai kormányt irányító katonai kormány közleményére hivatkozva csütörtök éjjel. A közlemény szerint az áldozatok között legkevesebb 49 civil és 15 katona van. A helyi sajtó szerint két helyen követtek el támadást iszlamista fegyveresek; egy folyami hajó és egy katonai tábor ellen. Mintegy 50 terrorista is meghalt a támadásokban.

Maliban a biztonsági és politikai helyzet különösen ingatag. 2012 óta három puccs is volt az országban, és Mali egyes részein az al-Kaidával és az Iszlám állam nevű terrorszervezettel szövetséges szélsőséges csoportok vetették meg a lábukat, amelyek rendszeresen követnek el terrortámadásokat a fegyveres erők és a civil lakosság ellen is.

Az országot 2021 óta irányító katonai kormány júniusban felszólította az ENSZ békefenntartó misszióját, hogy hagyja el az országot. A MINUSMA nevű ENSZ-különítmény az év végéig távozik Maliból és adja át támaszpontjait a mali fegyveres erőknek.

A MINUSMA 2012 óta működik az országban, amikor iszlám szélsőségesek gyakorlatilag az ország egész északi részét megszállták. A fegyveresek azóta Nigerben és Burkina Fasóban is aktívak, és mindhárom országban a hadsereg vette át az irányítást.

Az iszlamista terrorral korábban az RTL Híradója is foglalkozott:

 

Nyitókép: Ali Makram Ghareeb / Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#mali#iszlám állam#terrorista#megölt#áldozat

Címlapról ajánljuk