Külföld

Elon Musk állítja: megakadályozott egy ukrán támadást, hogy „ne legyen atomháború”

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 8. 11:52

Úgy ítélte meg, hogy ez már túl sok lett volna Moszkvának, ezért közbelépett.

A CNN információ szerint Elon Musk arra utasította a Starlink mérnökeit, hogy állítsák le azt a műholdrendszert, amit az ukránok arra használtak, hogy előkészítsenek egy dróncsapást. A drónnal egy Krím-félszigetnél állomásozó orosz hadihajót céloztak volna meg. Musk e kapcsán azt állítja, hogy egy atomcsapást akadályozott meg, ugyanis az ukránok túl messzire mentek volna ebben az esetben, Vlagyimir Putyin pedig nukleáris fegyvereket vetett volna be.

Elon Musk jövő héten megjelenő önéletrajzi könyvében ilyen és ehhez hasonló történeteket lehet majd olvasni, a CNN a könyvből szemlézte a fenti sztorit. Musk egyébként az incidensre a könyvében úgy hivatkozott, mint „mini Pearl Harborre”.

A könyv szerint Mikhajlo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes arra kérte Muskot, hogy állítsa vissza a Starlink rendszerét, de a milliárdos ezt megtagadta, mert a rendszerét „békés, nem pedig háborús célokra fejlesztették ki”.

Elon Musk korábban is foglalkozott már az orosz-ukrán háborúval, a Twitterén (ami azóta X lett), azt írta, hogy az emberek akarata érvényesülne, ha Ukrajna keleti részét elfoglalnák az oroszok.

Nyitókép: Noam Galai/Getty Images for Heidi Klum

#Külföld#orosz-ukrán háború#elon musk#Starlink#internet#oroszország

Címlapról ajánljuk