Külföld

Egy meghívóból derült ki, mi lehet India új neve

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 6. 20:06

Az angol elnevezés helyett inkább a hindi Bharatot használnák, ezzel a kormány hindu nacionalista bázisnak kedvezne.

Indiában egy vacsorameghívó miatt azt találgatják, hogy vajon a kormány valóban átnevezi-e az országot Bharatra – írta az NBC News.

Ezzel a lépéssel Újdelhi szakítana az ország angol nevének használatával, amivel elsősorban azt jelképeznék, hogy örökre leszámolnak a gyarmati örökséggel. A kormánynak azért lenne előnyös a változtatás, mert ez valószínűleg elnyerné a keményvonalas hindu nacionalista bázis tetszését.

A kérdés megosztja az országot: van, aki támogatja az ötletet, de sokak szerint eltorzítanák az állam identitását.

A pletykákat egy államilag kiadott meghívó indította el: a világ vezetőit ugyanis meghívták a a G20-csúcstalálkozó után egy vacsorára, de a meghívóban nem India elnöke szerepel házigazdaként, hanem „Bharat elnöke”. Ez az India szó hindi vagy szanszkrit változata.

Az ország alkotmánya mindkét névre hivatkozik, az India elnevezés pedig nem a gyarmati korszak terméke, mert már jóval azelőtt használták azt az ország északnyugati részén fekvő Indus-völgy alapján.


Narendra Modi miniszterelnök 2014-es hivatalba lépése óta a nacionalista Bharatiya Janata Párt kormányoz, amely a gyarmati nevek megváltoztatását szorgalmazza az utcákon és „a rabszolgaság hagyatékának számító” helyszíneken is.

A kérdés fontosságát mutatja, hogy az ellenzék INDIA rövidítéssel már szövetséget is alapított, abban bíznak, hogy a jövő évi választásokon leváltják a kormányt.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#india#bharat#elnevezés#meghívó

Címlapról ajánljuk