Külföld

„Alig fogtuk fel, hogy mi történik” – egy amerikai magyar hallgató beszámolója, aki ott volt, amikor egy diák agyonlőtte az oktatóját

Nagy MartinNagy Martin

2023. augusztus 30. 13:57

Órákon át rettegtek bezárkózva és székekkel elbarikádozva az Észak-Karolinai Egyetem hallgatói, miután agyonlőttek egy embert hétfőn a kampusz területén. Az elkövető egy diák volt, az áldozat pedig egy egyetemi tanár. Voltak, akik az ablakon át menekültek attól félve, hogy a lövöldöző feléjük tarthat. Az rtl.hu-nak interjút adott egy UNC-s magyar diák, aki egy épületben tartózkodott a támadóval. Rimányi Eszter beszámolóját a fenti videóra kattintva nézheti meg.

Agyonlőttek egy tanárt az Észak-Karolinai Egyetem (UNC) Chapel Hill-i kampuszán hétfőn. Helyi idő szerint délután 1 óra körül szólaltak meg a vészjelző szirénák, miután lövéseket hallottak az intézmény egyik kutatólaborjában. Az áldozat egy egyetemi professzor volt, akit az egyik végzős diák ölt meg, a gyilkos indítéka eddig ismeretlen.

Az AP News beszámolója szerint a lövöldözés teljesen megbénította az egyetemet, ahol csupán egy hete kezdődött az őszi félév: ideiglenes lezárást rendeltek el, a hallgatókat pedig felszólították, hogy maradjanak a tantermekben és a szobáikban, amíg keresik a tettest.

A korábban Twitterként ismert, X nevű közösségi oldalon több diák osztott meg videót. Az egyiken például az látható, amint a fegyveres rendőrök próbálnak az ámokfutó nyomára bukkanni, miközben a hallgatók a tanteremből figyelik az eseményeket.

Voltak, akik székekkel barikádozták el az ajtókat, felkészülve arra, hogy a lövöldöző esetleg feléjük tarthat. A beszámolók szerint egyes hallgatók félelmükben sötét fürdőszobákban találtak menedéket, míg mások a kollégiumi helységek bejáratát torlaszolták el bútorokkal.  

Diákja ölte meg az egyetemi tanárt

Több mint ötven rendőrautó érkezett a tragédia helyszínére. Az egyenruhások átfésülték a kampuszt, miközben helikopterek köröztek az egyetem épülete felett. A rendőrök pár órán belül őrizetbe vették a gyanúsítottat.

Az áldozat egy egyetemi tanár volt, az elkövető pedig egy Tailei Qi nevű végzős PhD-hallgató. 

A hatóságok kedden még keresték a gyilkos fegyverét, és egyelőre nem tudni, hogy a gyanúsított legálisan vásárolta-e. A UNC-n egy hete kezdődött a tanítás, a rangos elitegyetemen mintegy 32 ezer hallgató tanul, valamint 4 ezer oktatója és további 9 ezer alkalmazottja van. Az intézmény a tragédia után közölte, hogy a keddi órák elmaradnak.

UNC-s lövöldözés, interjú az egyik hallgatóval (nincs kész)
Az észak-karolinai autópálya-rendőrség járőrei a Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetemen. Fotó: Kaitlin McKeown / News & Observer / Tribune News Service via Getty Images

„Alig fogtuk fel, hogy mi történik”

„Majdnem vége lett az ebédszünetemnek, mentem volna tovább, és először a szirénákat hallottam meg. A barátnőm szólt, hogy nézzem meg a telefonomat, mivel egy ember van a kampuszon gépfegyverrel” – idézte fel az eseményeket az rtl.hu-nak Rimányi Eszter végzős hallgató, aki ott mindössze pár sarokra lehetett a gyilkostól, amikor a lövöldözés történt.

Eszter először kirohant az épületből, viszont ekkor újabb SMS-t kapott, amiben az állt, hogy maradjanak bent, az ablakoktól távol, és zárják be magukat. Ők is csak a közösségi médiában követték az eseményeket, illetve próbáltak információt szerezni más diákoktól, akik látták a lövöldözőt. Hamar megtudták, hogy a fegyveres a biológiaépületben tartózkodik.

Az első húsz perc nagyon zaklatott volt. Egy épületben voltunk a fegyveres emberrel, páran körülöttem elkezdtek sírni. Mi a barátom a biológialaborjában voltunk, a többi dolgozóval bebújtunk egy irodába, és bezártuk magunkat. Nagyon furcsa volt, mert olyan három óráig voltunk bent, de olyan érzés volt, mint ha harminc-negyven percet lettünk volna. Alig fogtuk fel, hogy mi történik

– mondta Eszter.

Egy kicsi szobában nagyjából tízen kuporogtak, és növényeket pakoltak a párkányra, hogy senki se lásson be az ablakon. Eszter édesapja is az egyetemen dolgozik oktatóként, ő egyedül volt az egyik szomszédos épületben, amikor elsült a fegyver. 

Szűk háromnegyed óra múlva szóltak nekik, hogy a gyilkos átment a szemközti kémiaépületbe. Időközben arra is rájöttek, ki volt a tettes, és az áldozat kilétét is kiderítették.

A professzorát üldözte. Viharos volt a viszonyuk, így nem volt annyira meglepő, hogy ki után ment. Viszont nem tudtuk, mi a terve, miután lelőtte. Megy tovább, és lelövi akit lát, vagy csak azt az egy embert üldözte.


A diákokat egy bejáratott, vészhelyzeti egyetemi rendszeren keresztül, körüzenetekben és egy weboldalon is tájékoztatták arról, mit tegyenek. Mindeközben a rádión hallották, hogy további tíz embert el kellett távolítani a helyszínről, és ebből arra következtettek, hogy másoknak is baja eshetett. 

Voltak, akik ekkor kiugrottak az ablakon, és elmenekültek, mert féltek attól, hogy ők lehetnek a következők.

Furcsa volt látni, hogyan fogják ezt fel a külföldi diákok, mennyire »amerikai élmény«, hogy egy fegyveres ember van a kampuszunkon. Nekem szinte rutinesemény volt, de a többiek számára, akik más országokból jöttek, ez volt az első. Rettentően kivoltak, sírtak mellettünk.


Eszter a gimnáziumban már átélt két hasonló incidenst, ezért volt már tapasztalata arról, hogy töltött fegyverrel szaladgálnak az iskolákban. 


A UNC-s diáklányt megkérdeztük, hogy szerinte mi állhatott a támadás hátterében, mit értett „viharos viszony” alatt. Arról beszélt, hogy meglehetősen keveset fizetnek a doktoranduszhallgatóknak, akik sokszor nehéz, kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek. Azt nem tudja, pontosan mi dühítette fel ennyire a támadót, az elmúlt pár hónapban azonban több gyűlölködő üzenetet is kitett a Twitterre.

Hozzátette, nagyon örül annak, hogy milyen gyorsan reagált az egyetem a helyzetre, de szerinte biztosan lesznek olyan hallgatók, akik ezek után félnek majd bejárni. „Ha Amerikában jársz gimnáziumba vagy egyetemre, akkor benne van a pakliban, hogy bárki fegyverhez tud jutni, és be tud jönni” – mondta Rimányi Eszter, aki szerdán részt vesz egy diáktüntetésen, amin az Észak-Karolinai fegyvertartás szigorítása mellett állnak majd ki.  

Négy éve hasonló tragédia történt, de már idén is volt tömeggyilkosság a Michigani Egyetemen  

Idén sem ez volt az első ilyen eset: legutóbb februárban volt halálos egyetemi lövöldözés az Egyesült Államokban. Az elkövető öngyilkos lett, miután agyonlőtt három diákot a Michigan Állami Egyetem kampuszán, a támadásban öt másik ember megsérült. A gyanúsított egy 43 éves férfi, ám indítékára azóta sem derült fény, ugyanis az áprilisban lezárult nyomozás megállapította, hogy semmilyen kapcsolatban nem állt az egyetemmel.

Az Észak-Karolinai Egyetem közösségét négy éve hasonló tragédia rázta meg: 2019-ben ketten meghaltak, négyen pedig megsebesültek az intézmény másik kampuszán, Charlotte városában, miután egy férfi pisztollyal lövöldözni kezdett. A rendőrök hamar letartóztatták az elkövetőt, az akkor 22 éves Trystan Andrew Terrellt, aki az egyetem öregdiákja volt. A bíróságon elismerte tettét, életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték – írja összefoglalójában az Independent.  

1966 óta tizenkettő olyan fegyveres bűncselekmény történt amerikai felsőoktatási intézményekben, amely legalább három áldozatot követelt. A tömeges lövöldözéseken túl az elmúlt évtizedben összesen 94 embert öltek meg az egyetemi kampuszokon, és több mint 200-an sebesültek meg fegyveres támadásokban. 

A közoktatásban ennél még sokkal rosszabb a helyzet: a Washington Post gyűjtése szerint 1999 óta egyik évben sem volt annyi iskolai lövöldözés, mint tavaly. Összesen 46 esetet regisztráltak, rengeteg diák és tanár vesztette életét. 

Nyitókép: Rendőrök keresik a fegyveres támadót az Észak-Karolinai Egyetem Chapel Hill-i kampuszán 2023. augusztus 28-án hétfőn. Fotó: Kaitlin McKeown / News & Observer / Tribune News Service via Getty Images

#Külföld#észak-karolinai egyetem#chapel hill#iskolai lövöldözés#egyesült államok#interjú#ma#Baleset-bűnügy

Címlapról ajánljuk