Külföld

Katonai támadásra készül a nigeri junta, elrendelték a legmagasabb készültséget

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 27. 7:50

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége megpróbál tárgyalni a július 26-i puccs vezetőivel, de egyben jelezte, hogy kész csapatokat bevetni az alkotmányos rend helyreállítására.

A nigeri junta elrendelte a legmagasabb készültséget a fegyveres erőknél arra hivatkozva, hogy egyre nagyobb az esélye az ország elleni külső támadásnak.

A szombaton nyilvánosságra hozott dokumentum szerint a maximális készültség elrendelése lehetővé teszi a haderők számára, hogy bármilyen támadás esetén megfelelően reagáljanak és, hogy egyre inkább érezhető a nemzeti területet érő agresszió veszélye.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) megpróbál tárgyalni a július 26-i puccs vezetőivel, de egyben jelezte, hogy kész csapatokat bevetni az alkotmányos rend helyreállítására, ha a diplomáciai erőfeszítések kudarcot vallanak.

Omar Alieu Touray, az ECOWAS Bizottság elnöke reagálásában szombaton kijelentette: A félreértések elkerülése végett, hadd szögezzem le egyértelműen, hogy az ECOWAS nem üzent háborút Niger népének, és nincs terve, ahogyan azt egyesek állítják, megtámadni az országot.

A puccs idején egy magyar tartózkodott Nigerben, a hazautazásának körülményeiről az rtl.hu-nak beszélt.

Nigerben az elnöki gárda július 26-án őrizetbe vette az elnököt, a puccsisták vezetője, Abdourahamane Tiani tábornok felfüggesztette az alkotmányt, és az ország első emberévé nevezte ki magát.

Niger hagyományosan a nyugati államok szövetségesének számít. Niamey volt francia gyarmat, és különösen szoros kapcsolatot ápol Párizzsal, amely mintegy 1500 katonát állomásoztatott az országban. A kontingens feladata a nigeri kormány terrorizmus elleni harcának támogatása. (A puccs után a francia állampolgárok többnyire elhagyták az országot.) Az Egyesült Államoknak szintén van egy légi bázisa Nigerben, ahonnan dróntámadásokat hajt végre a térségben aktív dzsihadisták ellen, valamint figyelemmel kíséri a szélsőséges iszlamista csoportok működését.

A puccs hátterében sokan az orosz Wagner-csoportot sejtik, amely a térségben harcol a szélsőséges iszlamisták ellen. Erre utal az is, hogy a július 26-i események idején néhány százan (később több ezren) az utcára vonultak közül többen orosz zászlókat is lengettek, miközben nyugatellenes jelszavakat skandáltak. A junta egyik tagja a CNN beszámolója szerint Maliba látogatott, ahol egy Wagner-szövetséges vezetővel tárgyalt.

Niger a világ hetedik legnagyobb urántermelője, így az Európai Uniónak gondot okozhat, ha kiterjeszti a szankciókat az orosz uránra is, a nigeri fejlemények miatt ugyanis nehezebb lesz pótolni a kieső mennyiséget. Az afrikai ország már jelezte: felfüggeszti az egyik legfőbb exportcikknek számító urán kivitelét.

 Az ENSZ, az Afrikai Unió és az Európai Unió mellett számos ország vezetése elítélte az államcsínyt, és továbbra is Mohamed Bazoumot, az ország 2021-ben demokratikusan megválasztott elnökét ismeri el Niger legitim elnökének. A jelentős külföldi támogatásokat felfüggesztették.

Nyitókép: Issifou Djibo/MTI/EPA

#Külföld#Niger#junta#támadás#afrika#puccs

Címlapról ajánljuk