Külföld

Akciótervet dolgozott ki a nyugat-afrikai blokk, ha vasárnapig nem sikerülne megdönteni a nigeri puccsot

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 5. 14:25

Vasárnapig szabtak határidőt a háziőrizetben tartott Mohamed Bazoum nigeri elnök szabadon engedésére, ellenkező esetben a juntának katonai beavatkozással kell szembenéznie.

Katonai akciótervet dolgoztak ki a nyugat-afrikai védelmi főnökök arra az esetre, ha a nigeri puccsot vasárnapig nem sikerülne megdönteni – közölte a regionális blokk, miután a közvetítés kudarcot vallott, írja a Guardian.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) vasárnapig adott határidőt a puccsista vezetőknek, hogy lemondjanak és visszaállítsák a megválasztott elnököt, Mohamed Bazoumot.

A blokk keményen fellépett a múlt heti hatalomátvétellel szemben, amely 2020 óta a hetedik puccs volt Nyugat- és Közép-Afrikában.

Ahogy a Guardian emlékeztet, Niger urán- és olajlelőhelyei, valamint a Száhel-övezet iszlamista lázadókkal vívott háborúban játszott kulcsfontosságú szerepe miatt stratégiai jelentőséggel bír az Egyesült Államok, Kína, Európa és Oroszország számára.

„Minden, a lehetséges katonai beavatkozással kapcsolatos részletet megtárgyaltunk és pontosítottunk, beleértve az időzítést, a szükséges erőforrásokat, és hogy hol, mikor és hogyan vetünk be katonai erőt” – fogalmazott Abdel-Fatau Musza, az ECOWAS politikai ügyekért, békéért és biztonságért felelős biztosa.

Musza nem említette, hogy az ECOWAS a vasárnapi határidő lejártával megindítaná a katonai támadást, de hozzátette, hogy a nigeri juntának napokon belül vissza kell helyeznie elnöki hivatalába Bazoumot, különben „a katonai vezetést átadják a polgári hatóságoknak”.

Nyitókép: MTI/EPA/Issifou Djibo

#Külföld#Niger#nigeri puccs#puccs#afrika#ecowas

Címlapról ajánljuk